Grönsaker och kunskap ska göra femåriga Lucy stark

Hela byn samlas när hälsocentret i Ngauma väger och mäter barnen i projektet Kowombola. Lucy Mustafa, 5 år, dinglar i selen till hängvågen och ser generat ner i marken. 12,9 kilo säger vågen – tydligt bättre resultat! Foto: Niclas Ericsson.
Hela byn samlas när hälsocentret i Ngauma väger och mäter barnen i projektet Kowombola. Lucy Mustafa, 5 år, dinglar i selen till hängvågen och ser generat ner i marken. 12,9 kilo säger vågen – tydligt bättre resultat! Foto: Niclas Ericsson.
Lilla Lucy Mustafa har smala armar och en mage som putar ut. Hon väger bara 12,9 kilo, trots att hon har fyllt fem år. Det är klassiska tecken på undernäring.

Mamma Agnes Casimo har tagit med Lucy till hälsocentret i Ngauma den här dagen för att hon ska vägas och överarmarna ska mätas. Lucy tittar nästan förebrående på oss när de tar på henne den blå selen och hakar fast den i hängvågen. Det ser inte ut som hon tycker om det. Men resultaten har blivit bättre.

– Lucy blir inte sjuk lika ofta. Hon kunde vara svullen förut, det har försvunnit, och huden var väldigt ömtålig och kunde gå sönder när vi tog i henne, förklarar mamma Agnes.

John Idana vid hälsocentret är också nöjd. För ett par månader sedan mätte Lucys överarm bara 12,4 centimeter, nu visar måttbandet 14,7 centimeter.

– Det kan gå så fort som på tre månader att vända utvecklingen, från undernärd till normal, säger John Idana.

Och det är det man försöker göra i projektet Kowombola, i norra Moçambique. Personalen vid hälsocentret identifierar vilka barn som är undernärda och utbildar sedan mödrarna i näringslära. Många är analfabeter och saknar helt kunskaper om vad barn behöver för näring för att växa och må bra.

– Förut gav jag bara barnen majsgröt och bröstmjölk, säger Agnes Casimo. Nu har hon fått lära sig att barn behöver allsidig kost och lilla Lucy och hennes syskon får äta blomkål, pumpa, sallad, gröna bananer – till och med fisk ibland, när familjen har råd.

Min man hjälper också till, han har också gått utbildningen

Utbildning i att odla grönsaker

Distriktet Ngauma är ett av de fattigaste i landet och med störst andel undernärda barn. Men det är bördigt. Att odla grönsaker är något nästan alla familjer här kan göra, om de bara får kunskapen.

– Det är inte svårt att tillaga grönsaker och de har visat oss på utbildningen hur vi ska göra. Min man hjälper också till, han har också gått utbildningen, säger Agnes Casimo.

När Lucy har blivit vägd och mätt och Agnes fått veta att allt går åt rätt håll lättar hon upp. Hon skrattar och nojsar med Lucy och lillebror Zaïd Mustafa-Muhammed medan vi pratar.

– Jag hoppas att programmet fortsätter. Jag skulle vilja odla mer grönsaker själv och att mina barn är friska och växer normalt.

En bit bort står Agnes Alice och tittar på, hon har också kommit till hälsocentret för att väga och mäta sitt barn. Hon bär sonen Isak Ali på armen, han är 1 år och 9 månader. Huvudet ser nästan för stort ut på den lilla kroppen, armarna och benen är mycket smala.

– Han har svårt att stå, han försöker men benen viker sig, berättar Agnes Alice oroligt. Isak Ali äter inte ordentligt och han är ofta febrig. Agnes Alice hoppas att hon också ska få bli en del av projektet Kowombola och få utbildning i näringslära och hur man odlar grönsaker.

– Jag hoppas få hjälp med maten så hans hälsa blir bättre.

Undernäring i Moçambique

Befolkningen på landsbygden i Moçambique lever nästan uteslutande på sitt jordbruk. Majs är en av få grödor som de kan odla, med enkla handredskap och utan bevattning. Därför är nsima – en gröt som kokas på majsmjöl och vatten – den vanligaste kosten. Majsgröten ger rikligt med kolhydrater men inte tillräckligt med näringsämnen för ett växande barn. Undernäring eller risk för undernäring är därför mycket vanligt bland barnen.