Omgivningen spådde hennes död, men Betty hade andra planer

När Betty Nakiberu bodde i slummen i Kampala, i Uganda, fick hon ofta höra att hon skulle dö snart eftersom hon lever med HIV. Idag är Betty styrelseordförande i Kwefako Housing Cooperative Society och har själv varit med och byggt sitt hus.

Att leva med HIV som kvinna i Uganda innebär ofta att man blir utkastad från familjen och samhället och måste klara sig själv. Men genom att gå med i ett kooperativ som satsar stort på att hjälpa dessa kvinnor har Betty fått nya möjligheter och ett nytt liv. Kooperativet har en stor supportfunktion för medlemmarna. En viktig del är förstås att lära dem att ta hand om sin hälsa, och sin kost. När de väl fått styrka både fysiskt och socialt så gäller det att lära sig att tjäna pengar och att det är spara som gäller för att få ett bättre liv. Tack vare kooperativet har kvinnorna tillsammans kunnat spara så mycket att de nu bygger sina egna hus. De har lärt sig att det är sammanhållningen som är viktig och att man inte får ge upp även om det tar lång tid.

Husen som de byggt är gjorda av tegelstenar som medlemmarna själva producerat. Stenar som är framtagna för att kunna fungera även utan cement emellan.

I Kwefako har vi svetsats samman för att vi lever med vår hemlighet.

Vi måste stötta varandra för att överleva, när vi är sjuka hjälper vi varandra. Det är det som fått oss att orka under den långa processen” säger Betty.

 

Foto Fredrik Lerneryd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.