En kvinna står och pumpar vatten från en brunn.

Brunn räddar skörden för Xiomara

Det är tredje året på rad med svår torka i Nicaragua. Men Xiomara Rivas Valles odlingar växer faktiskt tack vare den nya brunnen. Foto: Catrin Söderberg.
Det är tredje året på rad med svår torka i Nicaragua. Men Xiomara Rivas Valles odlingar växer faktiskt tack vare den nya brunnen. Foto: Catrin Söderberg.

Den svåra torkan slår hårt mot Xiomara Rivas Valle och andra kvinnliga småbrukare i Nicaragua. Med brunn och ett bevattningssystem kan de få skörden att överleva.

Landskapet är gult och torrt, vägarna är dammiga. Här bor Xiomara Rivas Valle. Det är tredje året på rad med svår torka i Nicaragua och många jordbrukande familjer har drabbats hårt. Många bönder har gett upp sina odlingar, vissa har flyttat. Andra lever på skänkta matpaket.

Xiomara har en majsodling som bara består av torra kvistar. Men hon har också en odling som faktiskt växer. Det finns tomater, paprika, gurkor och ekologisk pipian.
– Det är tack vare brunnen och bevattningssystemen, utan dem skulle det aldrig gå, berättar Xiomara.

Hon berättar att familjen också har påbörjat en omställning till ekologiskt och klimatanpassat jordbruk.

Många jordbrukande familjer har drabbats hårt.

Xiomara är medlem i Femucprocan, en sammanslutning av kvinnliga småbrukare. We Effect ger medlemmar stöd till enklare brunnar och bevattningssystem. Det kan också handla om stöd som droppbevattning, uppsamling av regnvatten och omställning till ett ekologiskt växeljordbruk.

Vill du också hjälpa kvinnor med stöd och utbildning? Ge ett bidrag! För 480 kronor får en familj i Nicaragua till exempel lära sig att använda droppbevattningssystem. Ge en gåva till vårt arbete.