Från ett litet frö i jorden till en varm kopp kaffe

Esdras Cumes har spenderat mycket tid på kaffefälten sedan barnsben. Foto: Philip Krook
Esdras Cumes har spenderat mycket tid på kaffefälten sedan barnsben. Foto: Philip Krook
I byn San Lucas Tolimán har kaffebönderna alltid sålt av sina bönor direkt efter skörden. Detta har hindrat deras ekonomiska utveckling. Men en ny generation kaffebönder, med Esdras Cumes i spetsen, har valt att gå en annan väg. De har valt att ta kontroll över hela processen.

— Jag är en del av det arv och den mark som våra förfäder har lämnat efter sig för att vi ska kunna föra kulturen vidare. Men min historia har även fötts ur orättvisan i de låga kaffepriserna här i min by, berättar Esdras Cumes. 

Han tar av sig kepsen och torkar pannan från svett. 33-årige Esdras är tredje generationens kaffebonde från byn San Lucas Tolimán i västra Guatemala. Här — precis vid den stora vulkansjön Atitlán — har folk odlat kaffe sedan urminnes tider. På sluttningarna upp mot Tolimánvulkanen ligger kaffeodlingarna utspridda, och många är de familjer som har en liten odlingsplätt i sitt namn. Så även Esdras. Hans pappa var kaffebonde, likaså hans farfar, och som liten spenderade Esdras var och varannan dag på kaffefälten.  

Esdras Cumes har startat ett kooperativ tillsammans med andra unga kaffebönder. Foto: Philip Krook

Bönderna har inte tagit del av kaffets värdeökning efter skörden 
Historiskt sett har kaffebönderna här sålt av de mogna kaffebönorna direkt efter att de skördats. Mellanhänder har köpt de röda bären från bönderna och sedan sålt dem vidare för ett högre pris i värdekedjans nästa led. Detta har varit ett stort hinder för kaffeböndernas ekonomiska utveckling eftersom de inte lyckats ta del av värdeökningen. 

Men när det nu är Esdras och andra unga kaffebönders tur att föra facklan vidare har de valt att gå en annan väg. De har startat ett kooperativ för att förbättra de ekonomiska villkoren och möjligheterna för medlemmarna. En viktig del i detta har varit att ta kontroll över fler led i värdekedjan. 

Med stöd från We Effect kontrollerar kooperativet nu hela processen
Brist på utbildning och ekonomiska medel har gjort att de bönderna tidigare varit tvungna att överlåta stora delar av kaffeproduktionen till någon annan, men med hjälp av We Effect har kooperativet lyckats ta större och större kontroll över processen. 

Med stöd från We Effect har kooperativet tagit kontroll över hela kaffeproduktionen. Foto: Philip Krook

En maskin som hjälper dem att sortera, rensa och tvätta bönorna köptes in förra året och nyligen införskaffades även en kafferost. Utöver detta har kooperativet även upprättat en plantskola och en torkanordning. De har till och med öppnat ett kafé i byn där de förbereder sitt eget kaffe. Med andra ord har kooperativet på bara ett par år lyckats ta kontroll över hela kaffeproduktionen. 

— Vi tröttnade på att vara en del av problemet med de låga kaffepriserna och valde därför att starta ett kooperativ för att istället bli en del av lösningen. Tack vare We Effects stöd har vår dröm nu blivit verklighet. 

Kaffekooperativet Tinamit Tolimán har idag 25 medlemmar i olika åldrar. Esdras har precis lämnat över ordförandeposten, men fortsätter att vara drivande i kooperativets utveckling. För honom betyder kooperativets arbete väldigt mycket. 

— För mig innebär kaffet en möjlighet till ekonomisk utveckling i mitt närområde och en chans att visa upp för världen vad min by kan erbjuda. 

Ta del av fler berättelser från Latinamerika

Mat är det viktigaste i livet och i formandet av en människa
Miriam Cruz. Foto: Edward Rodwell Arrazola.
Latinamerika

Mat är det viktigaste i livet och i formandet av en människa

Från skolavhopp till matsäkerhetschef genom kooperativet i Guatemala
Latinamerika

Från skolavhopp till matsäkerhetschef genom kooperativet i Guatemala

Från ett litet frö i jorden till en varm kopp kaffe
Latinamerika

Från ett litet frö i jorden till en varm kopp kaffe

Äggförsäljningen som mättar magen
Latinamerika

Äggförsäljningen som mättar magen