Från utmaningar till framgång: Sivasangaris resa till ekonomisk självständighet

Foto: Amila Gamage
Foto: Amila Gamage
I byn Sinnakulam, Sri Lanka, har Sivasangari Kangeswaran lyckats förändra sin och sin familjs vardag och framtid. Som fyrabarnsmamma och medlem i det lokala jordbrukskooperativet har hon, med stöd av We Effect och AHAM, övervunnit svåra ekonomiska utmaningar. Genom att bredda sina inkomster och starta egen mat- och grönsaksproduktion har hon ökat familjens inkomster och lagt grunden för en tryggare framtid.

Sivasangari Kangeswaran behövde bidra till hushållets försörjning när makens risodling inte räckte året runt.

I tio år har hon och hennes make Marimuthu bott i byn Sinnakulam, Sri Lanka, tillsammans med sina fyra unga söner. Familjens knappa inkomster, i kombination med landets ekonomiska situation, har gjort det svårt att få ekonomin att gå ihop. Sivasangari insåg därför att hon behövde hitta ett sätt att generera en extra inkomst för att stödja sin man och familjens behov. Trots de begränsade förutsättningar och resurser de hade såg hon en möjlighet och potential i att starta en hönsuppfödning och köksträdgård för att öka matproduktionen för familjens eget bruk. För att skaffa sig mer kunskap och stöd blev hon 2018 medlem i kooperativet Sinnakulam AHAM Socio Economic Development Cooperative Society.

Sivasangari Kangeswaran. Foto: Amila Gamage

Genom kooperativet deltog Sivasangari i flera utbildningar om könsbaserat våld och jämställdhet, samt lokalt företagande och affärsplanering. Hennes engagemang gjorde att hon blev en av de mest produktiva producenterna och fick ett certifikat. Detta inspirerade henne att starta en småskalig produktion av näringsrika livsmedel hemma, som hon först sålde via mellanhänder. Hon berättar:

Efter att ha fått vägledning från kooperativet började jag sälja direkt till kunderna, vilket ökade min inkomst betydligt

Under 2019 organisarade AHAM en handelsutställning i syfte att stödja lokala entreprenörer.

Sivagangari tillsammans med många andra småföretagare duktig och marknadsförde sina produkter. På utställningen presenterade hon näringsrik barnmat, tillverkad på sitt eget sätt, som blev väl mottaget av både besökare och myndighetspersoner. De uppmuntrade henne att expandera sin verksamhet till hela distriktet. Efter den uppmuntran arbetade Sivasangari hårt för att utöka sitt företag. Hon fick fler beställningar från distriktssekretariatet och började marknadsföra sina produkter direkt under löneutbetalningsdagar, vilket ökade hennes inkomst. När priserna på råvaror, särskilt majs, steg insåg hon behovet av att sänka sina kostnader. Därför började hon odla egna jordnötter, majs, mungbönor och svartbönor för att stödja sin produktion av näringsrika livsmedel.

Sivasangari Kangeswaran med sina egenodlade grönsaker. Foto: Amila Gamage

Genom att delta i AHAM:s utbildningar om organiska gödningsmedel, ekologisk odling och hållbar vattenhantering lärde hon sig att arbeta mer hållbart. Kooperativet stödde henne i att installera ett bevattningssystem för odlingen. Tack vare sitt hårda arbete fick hon även en vattentank, pump, slang och taggtråd via ett projekt för kvinnors egenmakt, finansierat av We Effect och drivet av AHAM.

Förändringar och förbättring

Även om inkomsterna från Sivasangaris jordbruksproduktion initialt ökade, sjönk de under 2021 på grund av pandemin. För att sprida sina inkomster startade hon en liten kiosk nära en skola där hon säljer hemlagad mat, som bland annat Mothagam (en sötsak), rotfrukter, Vadai (en friterad, kryddig linsbulle) och citronsaft. Hon tar dessutom emot beställningar för speciella evenemang i området. Hennes man, Kangeswaran, odlar numera stora mängder jordnötter, maniok, aubergine och okra, och levererar dem till den lokala marknaden och stödjer sin fru i hennes verksamhet. Tillsammans har de också startat en grönsaksförsäljning i Sinnakulam. Efter sina framgångar började andra odlare lämna sina produkter till Sivasangari, vilket omvandlade verksamheten till en grossistpunkt. Med stöd från AHAM renoverade hon lokalen, och familjen byggde en permanent struktur.

Tidigare tjänade Sivasangari omkring 10 000 rupier i månaden genom småskalig trädgårdsodling och hönsuppfödning. Nu har hon utökat sin odling till 2 hektar och odlar ekologiska produkter som efterfrågas alltmer. Hon säljer idag upp till 150 kilo grönsaker dagligen vilket har ökat hennes inkomst till 25 000 rupier i månaden.

– Min ökade inkomst gör att jag kan försörja familjen och samtidigt spara och investera i barnens utbildning, berättar hon.

Sivasangari Kangeswaran tillsammans med sin son Subasrithan. Foto: Amila Gamage

Sivasangari uttrycker stor tacksamhet till de donatorer och organisationer som stöttat henne.

Hon avslutar med att berätta hur deras liv har förändrats efter projektet. Från att ha varit beroende av stöd under krig och naturkatastrofer har de nu blivit självständiga entreprenörer. Hon ser även fram emot att utbilda sig vidare inom företagsregistrering och livsmedelsförpackning för att ytterligare expandera sin verksamhet.

Läs fler berättelser från världen

Larven som förvandlar avfall till inkomst - så fungerar det
Östra Afrika

Larven som förvandlar avfall till inkomst - så fungerar det

Från utmaningar till framgång: Sivasangaris resa till ekonomisk självständighet
Asien

Från utmaningar till framgång: Sivasangaris resa till ekonomisk självständighet

Småskaliga bönder ökar produktivitet och lönsamhet med hjälp av nya tekniker inom solrosodling
Östra Afrika

Småskaliga bönder ökar produktivitet och lönsamhet med hjälp av nya tekniker inom solrosodling

Kaffescouter utbildar bönder i både kaffeodling och självhushållning
Kvinnlig kaffescouter i Uganda.
Östra Afrika

Kaffescouter utbildar bönder i både kaffeodling och självhushållning