En leende kvinna iklädd gult tittar in i kameran

”Grannarna ber oss berätta hur man föder upp grisar”

De senaste åren har tillvaron förändrats snabbt för Sin Nhung och hennes familj, tack vare grisuppfödningen. Foto: Jonas Gratzer.
De senaste åren har tillvaron förändrats snabbt för Sin Nhung och hennes familj, tack vare grisuppfödningen. Foto: Jonas Gratzer.
Det är dags för utfodring. Kultingarna trängs för att komma först fram när de ser Sin Nhung närma sig med maten. En äldre sugga gör sig icke besvär utan ligger lojt kvar på sidan. 

– Jag köper maten från bykooperativet, säger Sin Nhung. Den är bättre än den jag själv kunde ge grisarna förut.

Kambodja är ett av världens fattigaste länder och Preah Rumkels glesbygd – där byn Kandal ligger längs Mekongs strand – tillhör dess allra fattigaste delar. Men de senaste åren har tillvaron förändrats snabbt för Sin Nhung och hennes familj.

Nu har vi en helt annan ekonomi. Jag är lycklig, men allra mest lättad.

– Innan vi gick med i We Effects projekt hade vi väldigt svårt att mätta familjen, säger Sin Nhung. Nu har vi en helt annan ekonomi. Jag är lycklig, men allra mest lättad.

2014 bjöds hon in till en utbildning i grisuppfödning finansierad av We Effect. Familjen hade några grisar redan innan dess, men med ny kunskap om vaccinationer, utfodring och behandling av sjuka djur har avkastningen blivit mångdubbelt högre.

– Innan utbildningen hade vi fem grisar. Just nu har vi runt 40 stycken. Och så sålde vi 30 stycken förra året, säger Sin Nhung.

Tidigare matades grisarna med ris från familjens odling. Nu köper Sin Nhung istället foder som produceras av andra medlemmar i Preah Rumkels jordbrukskooperativ. Det gör att hon kan lägga mer tid på den inkomstbringande grisuppfödningen. Modellen stärker inte bara familjens utan hela byns ekonomi.

Ett mikrolån från kooperativet har finansierat en stia med rymliga spiltor åt grisarna. Faktum är att djurens boning är i betydligt bättre skick än familjens.

– Det här huset är väldigt gammalt, säger Sin Nhung. När det stormar under regnsäsongen oroar vi oss för att det ska rasa.

Med pengarna från grisuppfödningen kan familjen för första gången investera i sin framtid. Hittills har blivit vattencisterner i betong och ett toaletthus med rinnande vatten. Huvudbyggnaden ska påbörjas så snart familjen har råd. Långsamt växer en ny levnadsstandard fram. Något som inte går grannarna obemärkt förbi.

– Varje dag kommer en eller två grannar förbi och ber oss berätta hur man föder upp grisar. De ser hur bra det går för oss, säger Sin Nhung.