Grönsaksläraren som brinner för bondelivet

Kvinnor från bygden kommer till Chheom Sokoeurn för att lära sig odla grönsaker. Foto: Marcus Lundstedt.
Kvinnor från bygden kommer till Chheom Sokoeurn för att lära sig odla grönsaker. Foto: Marcus Lundstedt.
Kvinnor här gör som i så många andra länder: de sliter hårdast och får minst tillbaka. I Kambodja står kvinnorna för hela 80 procent av matproduktionen i landet. Samtidigt har sju av tio kvinnor en mycket osäker arbetssituation.

Chhoem Sokoeurn, 57, var inget undantag från denna regel. Hon odlade ris. Skördarna var ojämna. Varje dag förde hon en ojämn match mot det tuffa bondelivet.

I dag är situationen en annan. Sedan hon gick med i det lokala jordbrukskooperativet ”Ou Mreah”, som stöds av We Effect, har livet tagit en vändning.
Jag gick nog varenda utbildning som fanns genom kooperativet, bokföring, odling, självhjälp, jämställdhet och mycket annat, säger Chhoem Sokoeurn.

Hennes första åtgärd var att anlägga en ekologisk grönsaksträdgård. Det blev en livlina för familjen, en försäkring utifall den huvudsakliga inkomsten från risskörden uteblev.
Jag säljer mina grönsaker varje morgon utanför mitt hus. Människor vet att mina grönsaker är bra, säger Chhoem Sokoeurn.

I dag hon hon mer än dubblat sina inkomster. Och tryggat livet för sina nio barn.
Grönsakerna har gjort att sex av mina barn har tagit en examen, säger hon stolt.
Men kanske ännu bättre. Nu kommer kvinnor från hela bygden för att lära sig grönsaksodling av henne.
Det ser att jag lyckats, och jag säger att det kan de också göra. Det gör mig lycklig att få sprida kunskaperna till andra. Fler kvinnor borde göra detta! säger Chhoem.