Hönorna har förändrat livet för Rhoda

Foto: Riccardo Gangale
Foto: Riccardo Gangale
Med hjälp av ett kooperativ som We Effect stödjer i Kenya har bonden Rhoda Chumba kunnat investera i hönor. De har förändrat hennes liv. — Förut hade jag svårt att få det att gå ihop. Mina barn blev ständigt hemskickade från skolan för att jag inte kunde betala avgiften, berättar Rhoda.

Kooperativet där Rhoda ingår möjliggör bland annat lån för jordbruksinvesteringar och arbetar för rätten till mat, jämställdhet och klimaträttvisa. Insatser som är oerhört viktiga för att människor ska kunna försörja sig och sina familjer och kunna stå på egna ben.

Rhoda Chumba Fotograf: Catherine Waking’a

—Förut hade jag svårt att få det att gå ihop. Jag tog lån och satt med stora skulder för att ens kunna ha kvar mitt jordbruk. Mina barn blev hemskickade från skolan för att jag inte kunde betala avgiften. Och det var till och med så att långivarna tog mina djur, min mark eller grödor om jag inte betalade i tid, berättar Rhoda.

Nu är det annorlunda. Rhoda har precis köpt 50 hönor. Hönor och kycklingar är en bra investering eftersom de är enkla och billiga att ta hand om och ger en stadig inkomst. Rhoda och andra kvinnor i spar- och lånegruppen föder upp kycklingar för att öka sina in komster, trygga sin tillgång till mat och få tillgång till snabba inkomster när oväntade kostnader dyker upp. När hon säljer sina kycklingar går pengarna tillbaka till familjen.

Ge bort en höna och stötta kvinnor som Rhoda

Hönor är en gåva om gör skillnad för en familj som lever i fattigdom. De ger långsiktig tillgång till näringsrik mat och en viktig extra inkomst.

Ge bort hönor