Från bonde till första kvinnliga vice kommunchef

I Kambodja sätter normer och traditioner stopp för kvinnliga ledare. Det brydde sig fyrbarnsmamman Nai Nga inte om. I dag gör hon livet bättre för 7 377 människor.

Krasch! En flaska möter en vägg i grannhuset. Vad var det? frågar jag. ”våld i hemmet”, svarar min tolk lugnt. Den här gången avstyrdes situationen.
Var femte kambodjansk kvinna har fått utstå våld av sin partner, enligt en FN-rapport. Att stödja kvinnor att bli förtroendevalda är en nyckel till förändring.
– I teorin är vi jämställda, men inte i verkligheten. Kvinnor får sällan utbilda sig. De saknar självförtroende och kan och vågar inte kliva fram som ledare, säger Nai Nga, 42.

Hon har kämpat sig fram från föräldrarnas risfält till att vara sekreterare och sedemera styrelsemedlem i byns jordbrukskooperativ, som stöds av We Effect. Genom kooperativet gick hon utbildningar i bland annat ledarskap och bokföring. Förtroendet växte och i juni i år ställde hon upp som kandidat till att leda kommunen Keo Poar.
Nai Nga fick näst flest röster av alla. I dag är hon kommunens vice chef, som den första kvinnan någonsin.
– Jag är glad och stolt för att så många röstade på mig. Jag tror de uppskattar att jag vill att barn och kvinnor ska få det bättre, säger hon bakom sitt skrivbord där hon har huvudansvaret för sociala frågor för kommunens 7 377 invånare.

Till hennes kontor kommer kvinnor från hela kommunen för att berätta om sina problem. Om våldsamma män, eller sjuka och hungriga barn. Till skillnad från tidigare finns det nu någon som förstår. Och försöker göra något åt situationen.
– Jag lyssnar. Och sedan försöker jag träffa både kvinnan och mannen och reda ut vad som hänt. Paret skriver ibland ett kontrakt där de enas om att behandla varandra väl. En viktig del av mitt jobb är att förbättra attityden mot kvinnor, säger Nai Nga.

Nai Ngas yngsta dotter Vanna kommer cyklande in på gården. Hon är ledig från skolan idag.
– Jag är stolt över min mamma. Byborna visar stor respekt och lyssnar på henne. Jag skulle också vilka bli en ledare en dag. Men då måste jag arbeta väldigt hårt, precis som hon.

Fakta: Kambodja och kvinnor

  • Under Pol Pots vansinnesregim miste mellan en och tre miljoner människor livet i Kambodja. Den blodiga historia har starkt begränsat den ekonomiska utvecklingen i Kambodja och är idag är ett av de fattigaste länderna i Asien. För kvinnor på landsbygden är utmaningarna som störst. De har sämst tillgång till utbildning och får minst betalt. Men jobbar mest.
  • We Effect arbetar för att fler kvinnor ska kliva fram i Kambodja. I de organisationer som We Effect stödjer i landet är andelen kvinnliga ledare väsentligt högre. En klar majoritet av de 160 spara- och lånagrupper som We Effect stödjer leds i dag av kvinnor.
  • Kambodja är en demokrati men har letts av samma parti och ledare sedan början av nittiotalet. Regeringen har inför nästa års val tystat flera oberoende medier samt fängslat en oppositionsledare.
  • Regeringen har sig sig vilja satsa mer på jämställdhet i Kambodja. De har aviserat att minst var femte befattning inom den lokala och regionala administrationen ska innehas av en kvinna. I dag är andelen långt lägre än så.
  • Endast en av Kambodjas 25 provinser provinser leds av en kvinna, Mithona Phouthorng tog över ledarskapet för provinsen Koh Kong i förra månaden. I parlamentet är 19 procent av delegaterna kvinnor.
  • Bara 13 procent av kvinnorna läser vidare efter grundskolan, motsvarande siffra för männen är 26 procent.