Kaffescoutens uppgift är att utbilda bönder lokalt i nya ekologiska odlingspraktiker, med målet att höja både kvaliteten och produktiviteten hos de bönder de arbetar med. De utbildas själva grundligt i kaffeodlingens viktigaste principer för att sedan föra dem vidare. Samtidigt får de utbildning i hur man kan diversifiera jordbruken för självhushållning, i hur man kan dela upp arbetet mer jämställt och hur man som bonde kan tänka kring sparande och investeringar i sitt jordbruk.
Fem-fem-fem metoden. Bönderna har odlat på samma sätt i generationer och är naturligtvis skeptiska till att blint förändra sina arbetssätt, därför tog vi fram ”fem-fem-fem-metoden” som kaffescouterna arbetar utifrån. Varje scout utbildar fem bönder. Varje bonde väljer ut fem av sina kaffeträd och vi lär dem fem olika metoder för att förbättra deras kvalitet och kvantitet. Det är ett sätt för bönderna att få testa nya metoder och se vilka resultat de ger innan de ställer om hela sin odling.
– Jag lär dem hur man ska klippa träden, dika jorden runt träden och ta hand om rötterna till exempel. Sen gör vi upp en plan för när vad ska göras. Efter nästa skörd kan de se skillnaden och avgöra om de vill göra likadant med resten av sina träd eller inte, berättar kaffescouten Sibasimire Iloce Musoki.
Projektet har gett snabba resultat. Efter tre år kan vi se hur böndernas skördar har vuxit avsevärt. Flera bönder rapporterar in att deras skördar har fördubblats på samma mängd träd. Samtidigt får de bättre betalt för kaffet och stöd i att återinvestera sitt överskott långsiktigt.
– Den viktigaste delen av mitt jobb är att stärka böndernas förmåga att odla kaffe och att handla med kaffet de odlat. Den kunskap de får stannar hos dem och när vi kommer tillbaka och gör uppföljningar ser vi vilken skillnad kompetensutvecklingen har gjort. Både för deras kaffeodlingar och deras självhushållning och i deras spara-låna-grupper.
Förutom jordbrukspraktiker så lär kaffescouterna bönderna att organisera sig ekonomiskt i spara-låna-grupper. För småskaliga bönder, utan tillgång till finansiering och krediter från traditionella långivare, är detta ett viktigt verktyg för att bönderna ska kunna göra långsiktiga investeringar. Bönderna går ihop och sparar gemensamt för att sedan ta kollektiva beslut om att låna ut av det insparade kapitalet.
– Varje fredag träffar jag bönderna i en låna-spara-grupp där de sparar pengar tillsammans för att kunna ge ut lån till gruppens medlemmar. Vissa tar lån för att betala sina barns skolgång, andra för att köpa mat.
Kvinnorna är de stora vinnarna när vi samarbetar med företagen. Som utvecklingsorganisation har We Effect en bredare verktygslåda än kompetensutveckling strikt inom jordbruk. We Effect arbetar för att skjuta fram kvinnors roll i arbetet och för att lära ut kring odling för självhushållning och hur man bättre kan spara och investera sina överskott långsiktigt.
En av de största skillnaderna vi ser med det här projektet är kvinnor fått en mer framträdanden roll i kaffejordbruket. Förut var det bara männen som tog beslut kring jordbruken, hur kaffet skulle säljas och vad de skulle använda pengarna till. Nu är kvinnorna delaktiga i både odling, försäljning och familjens affärer. Det gör stor skillnad. Mer pengar går tillbaka till jordbruket och till familjens behov, som skolavgifter.
– Här har kvinnor ingen plats på arbetsmarknaden så det kändes som en viktig och spännande möjlighet att visa att kvinnor kan och bör ha mer plats inom kaffejordbruket, berättar Sibasimire.