Knytnävarna byts mot kramar

Patrick och Beatrice Ongom Foto Mårten Wallendahl
Patrick och Beatrice Ongom Foto Mårten Wallendahl
Patrick och Beatrice Ongom var kända i grannskapet för sitt harmoniska förhållande. Därför blev de hela byns fredsmäklare. Familjevåld och kvinnoförtryck har varit vardag i hela trakten, här i norra Uganda. Idag är det lugnare i granngårdarna – men det finns fortfarande mycket jobb att göra.  

Beatrice och hennes man Patrick är ett av tjugo par som genomgått en utbildning i konfliktlösning i familjerna. Dels ska de vara ett gott föredöme, men de har också fått juridisk, psykologisk och praktisk utbildning i hur man får slut på våldet i hemmen. Vi sätter oss under gårdsplanens enda träd för att prata parterapi i östafrikansk tappning.

– Ja, hur började det egentligen, frågar sig Patrick skrattande. Vi var kända för att aldrig bråka. Därför tog Acfode (We Effects partnerorganisation Action for development) kontakt med oss och gav oss utbildning som relationskonsulter, minns Patrick.

– Vi turnera först till kyrkorna. Vi höll 10 minuters presentationer efter gudstjänsten, för att tala om effekterna av lugna hem. Vi berättade om vikten av att också flickorna skickas till skolan, förklarar Patrick.

– Förr ansåg många fäder att det är slöseri med pengar att skicka flickorna till skolan. Nu ser vi redan att flera av familjerna vi stöttat vill satsa lika mycket på sina döttrar och skickar dem till och med till universitet.

Jämställdhet löser problem i hemmen

Idag har de hjälpt 17 gifta par att hitta tillbaka till varandra, från rätt infekterade lägen.

– Det vanligaste är våld inom parförhållanden. Det beror på en obalans i maktstrukturerna i hemmen, men också alkohol och förlegade värderingar spelar in, säger Patrick.

Paret har sett att när familjerna reder upp sin inbördes relation, så minskar också andra problem i hemmen. Barnen blir mera motiverade för skolan, jordbruket går bättre och hushållsekonomin blir stabilare. Därför hoppas paret att Acfode fortsätter att utbilda modellpar som kan jobba som konsulter för freda hemmen.

– Det som görs idag räcker inte. Det krävs mera resurser och flera involverade. Men jag tror att mina döttrar kommer att leva i ett långt mera jämställt Uganda än vi gjort. Jobbet går långsamt, men hela tiden i rätt riktning, säger Patrick.

Beatrice säger att kvinnor fortfarande är utsatta i trakten. Men läget förbättras. Och både Beatrice och Patrick är villiga att fortsätta jämställdhetsjobbet så länge det behövs och de själva orkar.

– Utan vår hjälp skulle många av de 17 familjerna vi hjälpt ha splittrats. Kvinnorna och barnen hade varit mest utsatta. I alla de hemmen är situationen bra och de agerar exempel för andra familjer där problemen ännu finns. Så utvecklingen går i helt rätt riktning, säger Beatrice, innan hon vinkar av oss.