Kenia behöver mark för att få makt över sitt liv

Fyrabarnsmamman Kenia Galeano Carrasco, 34, drömmer om en egen bit mark, som kan ge henne självständighet. Foto: Liinu Diaz-Rämö.
Fyrabarnsmamman Kenia Galeano Carrasco, 34, drömmer om en egen bit mark, som kan ge henne självständighet. Foto: Liinu Diaz-Rämö.
Fyra av tio tonårstjejer i Nicaragua är redan gifta och har barn. Ansvaret för familjen håller ofta kvar de unga mödrarna i hemmet. Fyrabarnsmamman Kenia Galeano Carrasco, 34, drömmer om en egen bit mark, som kan ge henne självständighet, egenmakt och möjligheter att ta sig ur fattigdomen.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 13, från min mammas hem till min pojkväns mammas hem. Jag var kär och trodde livet skulle vara skimrande rosa.

Fyrabarnsmamman Kenia Galeano Carrasco sitter i skuggan i den närmare 40-gradiga värmen. Hon torkar svettpärlorna på överläppen, skakar på sitt runda huvud och fortsätter sin berättelse.
– Istället för att bli självständig och få ett bättre liv fastnade jag i någon annans hem.

Bara något år efter att hon flyttat in hos sin svärmor väntade hon sitt första barn. Hennes unga kropp var inte redo för en graviditet och hon förlorade barnet.
– Jag var själv bara ett barn, så det var ju inte rätt att jag skulle ha ett eget barn, men jag blev ändå ledsen, berättar Kenia med blicken fäst i marken.

Kenias historia är på inget sätt unik i Nicaragua. Trots att landet ligger bra till när det gäller vissa siffror i jämställdhetsstatistiken är verkligheten för kvinnor och flickor på den nicaraguanska landsbygden inte så ljus.

Flickor går sällan ut grundskolan. 69 procent av flickorna med låg utbildningsgrad är gifta innan 18. Tonårsgraviditeter är vanligt förekommande och 40 procent av kvinnorna i Nicaragua har barn redan vid 19 års ålder. Allra vanligast är tidiga graviditeter bland flickor som lever i fattigdom, särskilt bland dem som lever på landsbygden.

Det bidrar till att de sällan får möjligheter att komma ur den onda fattigdomscirkeln. För fattigdomen, när den väl startat och fått fäste i en familj, kan vara svår att bryta.

Enligt organisationen Coordinadora de Mujeres Rurales, CMR, som samlar kvinnokooperativ runtom i Nicaragua och som We Effect stödjer, är huvudproblemet för kvinnor på landsbygden att de inte har tillgång till egen mark. Problemet är starkt kopplat till de höga siffrorna för tonårsgraviditeter. Mark betyder nämligen mer än bara en jordplätt. Det handlar om självständighet och oberoende.
– Rätten till mark handlar om jämställdhet, utveckling, framtidstro och drömmar. Har kvinnor på landsbygden ingen mark att odla på, har de inga framtidsutsikter. Då lockas de, inte sällan av äldre män, av löften om ett eget liv, en egen familj och kärlek, förklarar María Teresa Fernandez på CMR.

Att äga mark kan vara den faktor som gör att flickor och kvinnor får andra framtidsutsikter och bryter fattigdomscirkeln. Men de flesta kvinnor i Nicaragua har inte tillgång till egen mark. Färre än 20 procent av kvinnorna i landet har markrättigheter. Och marklösheten går i arv, generation efter generation. Det är sönerna som får ärva sina fäders mark, döttrarnas möjlighet att få tillgång till mark är att gifta sig.

När Kenia växte upp hade hennes mamma inte heller egen mark och till slut blev hon tvungen att hitta jobb i staden. Kenia och hennes småsyskon lämnades ensamma hemma i långa perioder och istället för att gå i skolan fick Kenia ta hand om syskonen. Hade mamman haft mark hade Kenias liv kanske sett annorlunda ut.
– Vi hade nog brukat jorden tillsammans och haft en bättre kommunikation mellan oss. Jag hade nog stannat hemma längre och hjälpt till med allt. Kanske hade jag kunnat gå i skolan och lärt mig skriva och läsa.

I dag är Kenia en lantbrukare utan egen mark. För att kunna odla grödor måste hon låna eller hyra mark från sina grannar, men den finns inte alltid till uthyrning. Många företag erbjuder ett bättre pris för markhyran och Kenia har ont om pengar.

För fem år sedan gick Kenia med i kooperativet ”Kvinnor i rörelse”, som är en del av CMR. Där får kvinnorna praktiska kunskaper i ekologisk odling, men även kurser i mänskliga rättigheter och politisk påverkan. Genom kurserna har kvinnorna i kooperativet stärkts som individer, de har fått större självsäkerhet, men också lärt sig vikten av samarbete.

Kenia har lärt sig att odla smart och ekologiskt. I dag har hon en enkel ekologisk grönsaksodling på en liten del av tomten hon och hennes familj bor på, som svärmodern äger. Grönsaksodlingen tryggar familjens vardagliga behov.

– Jag har haft tur som fått detta av min svärmor. Men det är bara tillfälligt, min man är oäkta barn och när min svärmor dör vet jag inte hur det blir för oss. Då måste vi kanske hitta någon annanstans att bo, säger Kenia.

Får jag bara en bit mark vet jag att det blir bra.

Hennes oroliga mörkbruna ögon blir som förbytta och hon fortsätter bestämt:
– Men jag är inte rädd. Får jag bara en bit mark vet jag att det blir bra. Jag flyttar gärna och startar om, för mark betyder liv och en tryggad framtid. Jag vill sluta vara beroende av andra och för det behöver jag mark.

Så tidigt gifter sig flickor i Nicaragua

• 41 procent av flickorna i Nicaragua är gifta vid 18 års ålder. Bland lågutbildade flickor är siffran 69 procent.
• Trots att den lagliga åldern för äktenskap i Nicaragua är 18 år för flickor och 21 år för pojkar är 10 procent av flickorna gifta redan vid 15. Med föräldrars medgivande kan flickor gifta sig redan vid 14 års ålder.
• Barnäktenskap är vanligare på landsbygden än i städerna. Flickor på landsbygden är 1,5 gånger mer benägna att gifta sig före 18 års ålder än flickor som bor i stadsområden.
• Nicaragua har högsta siffrorna på tonårsgraviditeter i hela Latinamerika.
• Sedan 2006 är abort totalförbjudet och kriminaliserat. En kvinna som gör abort kan straffas med upp till två års fängelse. Vårdpersonal som genomför en abort kan få straff på upp till sex år.