En kvinna iklädd cerise blus poserar med en pumpa i händerna framför en odling.

Nu vågar Juana göra sin röst hörd

Juana Cruz är en av de kvinnor som fått en bättre position tack vare utbildning i jämställdhet. Foto: Catrin Söderberg.
Juana Cruz är en av de kvinnor som fått en bättre position tack vare utbildning i jämställdhet. Foto: Catrin Söderberg.

I Nicaragua kämpar kvinnorna på sina gårdar. Men genom utbildning i jämställdhet får de kvinnliga kaffeodlarna en röst, och fattigdom kan bekämpas.

Högt uppe i bergen, i Nicaragua, bor Juana Cruz i byn la Bruma. Här jobbar Juana på gården med dottern Marlene och sonen Odilio José. Juana är bonde sedan 22 år tillbaka. Kombinationen att vara kvinna, ensamstående mamma och kaffe­bonde är inte enkel. Men Juana har precis avslutat en skola i jämställdhet. För Juana är det ett uppvaknande. Hon har fått lektioner i självkänsla och vågar säga sin åsikt.

Gamla mönster bryts och flickor och pojkar kan mötas på lika villkor.

Juana är inte ensam i sin utsatta situation. Men i takt med att kvinnorna stärks minskar våldet mot kvinnor och familjernas ekonomi förbättras. Gamla mönster bryts och flickor och pojkar kan mötas på lika villkor. Juana är medlem i den kooperativa kaffeorganisationen CECOCAFEN och har blivit förtroendevald sekreterare. Dessutom har hon upptäckt att hon tycker om att ta ansvar.

Kaffebuskarna drab­bades hårt av en svampsjukdom förra året. Många kaffe­odlare i regionen fick mer än hälften av sina skördar förstörda och för alla de som försöker leva på redan låga inkomster blev läget kritiskt. I år har det gått mycket bättre. Nu odlar man ekologiskt och har lärt sig att hålla gångarna mellan buskarna städade och fina. De använder bara ekologiskt bekämpningsmedel, och ogräset får ligga kvar på marken. Ogräset binder vatten och blir till organisk kompost.

Juanas nya liv bekräftar ännu en gång. Fattigdom och maktlöshet bekämpas bäst med kunskap, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Och tack vare utbildningar och stöd från We Effect finns det en framtid även för nästa generation.

Vill du också hjälpa kvinnor med stöd och utbildning? För 265 kronor kan en kvinna i Nicaragua få utbildning i ekologisk odling. Ge ett bidrag!