Östafrikas bönder och småföretagare räds coronakrisens effekter

Mary Anyango och Pascalina Atieno Foto We Effect
Mary Anyango och Pascalina Atieno Foto We Effect
De tvättar sina händer i tvål och vatten och bunkrar så mycket mat de har möjlighet till. I Östafrika har antalet konstaterade fall av coronasmitta hittills varit relativt lågt, men regionens småskaliga bönder och småföretagare har redan drabbats hårt. ”Jag har panik,” säger Mary Anyango Apiyo.

Mina grannar har också panik, och vi känner oss helt hjälplösa, säger Mary Anyango Apiyo, som driver en liten kiosk och skönhetssalong i slumområdet Kaptembwa i staden Nakuru, Kenya.

Sedan myndigheterna stängde skolorna för att förhindra coronasmittans spridning är hennes fem barn hemma. Själv har hon inte möjlighet att vara hemma med dem, utan måste försöka jobba för att försörja sig och sina barn. Kunderna är många färre än vanligt.

– Jag är rädd för att mina barn ska bli sjuka, och ifall de blir det att jag då inte ska ha tillräckligt med pengar för att betala för sjukvård, säger Mary Anyango Apiyo, som är medlem i ett bostadskooperativ som stöds av We Effect.

Hon och barnen tvättar händerna med tvål och vatten, men har inte haft råd att köpa handsprit.

– Vi har blivit tillsagda att hålla oss på avstånd från varandra men hur ska vi göra det? Jag bor i ett litet hus med mina fem barn. Vi bor i ett slumområde som är trångbott och tillgången till vatten och avlopp är bristfälligt. Om viruset börjar sprida sig här i Kaptembwa tror jag det blir svårt att begränsa, tillägger hon.

Så här ser smittan ut i Afrika

Det totala antalet bekräftade fall av coronasmitta i Afrika söder om Sahara är än så länge färre än 1,500, men Världshälsoorganisationen varnar för att det kan finnas ett stort mörkertal på grund av begränsade resurser att testa för viruset. Kenya hade fram till tisdag den 24 mars rapporterat 16 fall av smitta, Rwanda 36 fall, Tan

zania 12 fall och Uganda 9 fall av bekräftad smitta.

Det finns dock en stor och utbredd oro för vad större utbrott skulle medföra, som märks tydlig bland de människor som systerorganisationerna We Effect och Vi-skogen arbetar med på kontinenten

– När bönderna i vårt kooperativ har möten är alla rädda för att röra vid varandra och att ens vara nära varandra. Det gör att vi glider isär, istället för att stötta varandra och ha trevligt ihop som tidigare, säger bonden Joseph Itoka, som är medlem i ett bondekooperativ som stöds av Vi-skogen i Mara, Tanzania.

– Min stora oro är att många ska dö av det här viruset. Jag tror inte vårt land har tillräckligt med resurser för att hantera ett stort utbrott, tillägger han.

Restriktioner slår hårt mot ekonomin

Samtliga länder i regionen har infört omfattande åtgärder för att tämja smittspridningen. Resor in och ut ur länderna är begränsade, skolor och marknadsplatser har stängt, evenemang och folksamlingar begränsas, och man uppmanas att inte resa kollektivt. Det slår hårt mot den lokala ekonomin.

– När jag tar mina bananer till marknaden för att sälja dem finns det ingen där att köpa dom, säger Metrine Wasike, som tillhör bondekooperativet Kimaeti farmers CBO, som stöds av Vi-skogen, i Bungoma-distriktet i Kenya.

Många tror att coronakrisen kan komma att väga tungt på regionens redan bräckliga ekonomier även på längre sikt.

– Jag är rädd att det har ska få drastiska konsekvenser för kaffebönderna här i Meru eftersom 99 procent av kaffet här i Kenya exporteras, säger James Kiogora, som arbetar för kaffekooperativet Meru Central Coffee Cooperative Union Limited i Kenya som stöds av We Effect.

– Om kaffebönderna inte kan sälja sina bönor till Europa, vad händer då med deras familjer, tillägger han?

När till och med de starkaste ekonomierna i världen har svårt att mäkta med coronakrisen, hur ska då Afrikas ekonomier klara den? När till och med den italienska sjukvården kollapsar under coronakrisen, hur ska det då gå med ett större utbrott i länder som dessa? I Italien finns det 41 läkare per 10,000 invånare, i Kenya finns det bara 2 läkare per 10,000 invånare.

– Jag pratade med en vän som är läkare igår kväll och han berättade för mig att på det största statliga sjukhuset i länet finns det bara två intensivvårdsplatser. Jag har väldigt svårt att tro att vi har tillräckligt med resurser för att klara ett utbrott, säger James Kiogora på kaffekooperativet Meru Central Coffee Cooperative Union Limited.

Matpriserna stiger

De som kan har köpt på sig matvaror i det fall alla tvingas stanna hemma helt och hållet. Matpriserna har dock dragit iväg uppåt, och på sina ställen är det helt slut på basvaror som majsmjöl och ris. De drastiska åtgärder som har införts för att begränsa smittspridningen har hittills inte följts av några ekonomiska krispaket likande de som europeiska regeringar har aviserat.

– Ekonomin kommer att stagnera och sedan sjunka i botten på grund av att de resurser som annars skulle ha använts till att växa ekonomin nu kommer att gå åt till att ta hand om de sjuka, säger bonden Joseph Itoka i Tanzania.

Även kioskägaren Mary Anyango Apiyo i slumområdet Kaptembwa ser bistert på framtiden.

– Småföretagare som jag har redan drabbats hårt så om det här fortsätter kommer vi att se en stor ekonomisk kris, säger hon.

Systerorganisationerna We Effect och Vi-skogen samarbetar med 200 partnerorganisationer i totalt 24 utvecklingsländer i världen för att motverka fattigdom med kooperativa lösningar. De senaste veckorna har coronakrisen i ett slag inneburit stora utmaningar för såväl organisationens egen verksamhet ute i regionerna som för partnerorganisationerna.

– Vi försöker skapa oss en tydlig bild av hur våra samarbetspartners verksamhet påverkas av coronakrisen. Vi är vana vid att arbeta i komplexa miljöer och vi kommer att hantera även denna utmaning, men det kommer att kräva tid, innovation och samarbete., säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect och Vi-skogen.