Småskaliga bönder ökar produktivitet och lönsamhet med hjälp av nya tekniker inom solrosodling

Gloria Joel Kilamian. Foto: Catherine Waking'a
Gloria Joel Kilamian. Foto: Catherine Waking'a
Projekt med fokus på hållbara metoder och inkludering av kvinnor och unga, stöttar småskaliga bönder i Tanzania att förbättra sina liv genom solrosodling. Genom att öka produktiviteten och skapa bättre marknadstillgång för lokalt producerad solrosolja, tar landet steg mot att minska sitt beroende av importerad matolja och säkra en hållbar framtid för sina bönder.

Tanzania har stor potential för solrosodling, men endast 6% av den odlingsbara marken används till solrosor. Många småskaliga bönder, särskilt kvinnor och unga, investerar mycket tid och energi i att odla solrosor. Trots detta är vinsten ofta inte tillräcklig för att spegla deras insatser. Kvinnor utgör en majoritet av arbetskraften inom just solrosodling, men deras tillgång till mark och marknader är begränsad, vilket påverkar deras möjligheter att försörja sig.  

Genom projektet TARI får kvinnliga bönder stöd och utbildning. Foto: Catherine Waking’a

Av Tanzanias totala behov av matolja täcks endast 40% av inhemskt producerad olja, medan resten importeras.
Det pågående kriget i Ukraina, som är en stor producent av solrosolja, har lett till ökat globalt tryck på vegetabiliska oljor. I Tanzania har bönderna tagit chansen att möta efterfrågan. Genom projektet Farmers Organisations Leading Research & Innovation on Agroecology for Sustainable Foos Systems (FORI) arbetar We Effect tillsammans med den lokala organisationen Mtandao wa Vikundi Vya Wakulima na Wafugaji Mkoa wa Arusha (MVIWAARUSHA) och forskningsinstitutet Tanzania Agricultural Research Institute (TARI) för att höja både produktiviteten och lönsamheten för småskaliga solrosodlare, samt öka den lokala tillgången på solrosolja. Genom forskning ledd av bönderna själva och hållbara odlingsmetoder, främjar projektet särskilt kvinnors deltagande i solrosodling. FORI-projektet har som mål att nå 4200 bönder, varav över hälften är kvinnliga bönder. Detta samarbete och kunskapsutbyte mellan bönder och organisationer har lett till stor framgång för bönderna.

Vägning av solrosfrön, ett viktigt steg mot hållbara skördar. Foto: Catherine Waking’a

Gloria Joel Kilamian – Pastoralist omfamnar solrosodling
Gloria Joel Kilamian är bonde och bor i byn Ekenywa, Tanzania. Hon växte upp i ett pastoralistiskt samhälle, där människor främst livnär sig på boskapsskötsel och flyttar sina djur mellan olika betesmarker beroende på säsong. När hon introducerades till solrosodling genom FORI-projektet bestämde hon sig för att satsa, trots att jordbruk inte vanligtvis är den huvudsakliga sysselsättningen i pastoralistiska samhällen. Det var inget lätt val eftersom det vanligtvis är männen som fattar beslut om markfrågor i samhället där Gloria bor. 

Gloria Joel Kilamian i sitt solrosfält. Foto: Catherine Waking’a

TARI har tagit fram effektiva metoder för att förbättra jordens bördighet.

Tack vare stödet från TARI och We Effect förstår nu Gloria sin mark bättre och kan göra klokare val kring vilka grödor hon ska odla. Genom FORI-projektet har TARI skapat forum där bönder kan dela kunskap och lösa problem tillsammans. Dessa forum har även lockat unga till jordbruket. Bönderna rapporterar högre skördar tack vare bättre odlingsmetoder, mindre skadedjur och tekniska framsteg inom solrosodling. För Gloria har det inneburit att hon lyckats få ut 108 kg frön och 35 liter solrosolja på sin mark. Försäljningen av olja gjorde det möjligt för henne att betala skolavgifterna för sina barn, och hon ser nu fram emot att fortsätta odla solrosor. Hon berättar:

 Jag sålde en liter för 5000 Tsk (ca 19 kr), vilket gjorde det möjligt för mig att betala mina barns skolavgifter 

Trots utmaningarna och att människor i byn ifrågasatte om solrosor skulle kunna odlas i området, ser Gloria nu fram emot att fortsätta odla denna gröda som har förändrat hennes och hennes familj liv till det bättre. 

Läs fler berättelser från Östra Afrika

Larven som förvandlar avfall till inkomst - så fungerar det
Östra Afrika

Larven som förvandlar avfall till inkomst - så fungerar det

Småskaliga bönder ökar produktivitet och lönsamhet med hjälp av nya tekniker inom solrosodling
Östra Afrika

Småskaliga bönder ökar produktivitet och lönsamhet med hjälp av nya tekniker inom solrosodling

Kaffescouter utbildar bönder i både kaffeodling och självhushållning
Kvinnlig kaffescouter i Uganda.
Östra Afrika

Kaffescouter utbildar bönder i både kaffeodling och självhushållning

Från stinkande avfall till betryggande inkomst
Östra Afrika

Från stinkande avfall till betryggande inkomst