Snart skördas första drakfrukten

Sing Ni Chan plockar drakfrukter. Foto: Jonas Gratzer.
Sing Ni Chan plockar drakfrukter. Foto: Jonas Gratzer.

Sing Ni Chans trädgård är ett färgsprakande hav av blommor, papaya och bananpalmer. Och sedan några år växer här även den i Sydostasien hett eftertraktade drakfrukten. De klarröda frukterna tynger ned grenarna de växer från. Snart står skörden för dörren.

– Att börja odla drakfrukt har förbättrat min situation mycket, säger Sing Ni Chan. Nu har jag en daglig inkomst när människor kommer hit och handlar.

2013 fick hon möjlighet att delta i en utbildning om drakfruktsodling finansierad av We Effect. Ett mikrolån från det lokala jordbrukskooperativet senare har Sing Ni Chan idag 30 plantor.

”Drakfrukten ger fyra skördar per år, bananer bara en.”

– Kooperativet är en väldigt bra idé, säger hon. Sedan starten har det förbättrat medlemmarnas livssituation. Om man har problem kan man alltid gå dit och få stöd.

Det var också genom kooperativet som idén om drakfruktsodling väcktes, berättar hon. I hembyn Kandal är klimatförändringarna kännbara och flera medlemmar efterlyste grödor som klarar det torrare vädret. Drakfrukten, som växer på en form av skogskaktus, blev lösningen.

– Dessutom ger det mycket mer pengar än att odla bananer, säger Sing Ni Chan. Drakfrukten ger fyra skördar per år, bananer bara en.

Sing Ni Chan har kunnat ta det första klivet ur fattigdom. Genom att ge en gåva till vår verksamhet får fler kvinnor i Sydostasien möjlighet att skapa en egen inkomst och på så vis förändra sina liv.