Torka och hunger slår hårt mot bönderna i Zambia

När Filta Natala funderar på vad hon ska svara på frågan blir hon tyst en lång stund. "Svart", säger hon till slut. Frågan var: Nu när skörden har blivit usel, brunnarna är torra och torkan och hungern redan är här, hur ser du på de kommande sex månaderna utan regn?

Stöd vårt arbete för att ge bönder bättre förutsättningar att stå emot torka och hunger. Bli månadsgivare i We Effect!

52-åriga Filta Natala i Hufwa i södra Zambia har åtta barn och tre barnbarn. Flera av barnen har flyttat ut, men hon har fortfarande en stor försörjningsbörda. Nu vet hon inte hur hon ska klara den.

– I år är det värre än vanligt. Jag kunde inte så majs och solrosor i tid i år. Min man använde de enda dragdjuren vi har i familjen och jag fick vänta till i januari på att kunna använda dem. När det väl var min tur hade torkan redan kommit och ingenting grodde.

När hon får bestämma om inkomsterna går större delen av dem till barnen, till skolavgifter och mat.

– Män resonerar lite annorlunda. De tycker att det är viktigare att köpa fler djur, att utöka gården. Men vi har inte kunnat spara något de senaste två månaderna. Och jag vet inte när jag kommer att kunna lägga undan något igen. Det närmaste halvåret eller mer… ja, jag vet inte hur jag ska klara det.