Hungersnöd drabbar Zambia. Ditt stöd behövs!

När Filta Natala funderar på vad hon ska svara på frågan blir hon tyst en lång stund. "Svart", säger hon till slut. Frågan var: Nu när skörden har blivit usel, brunnarna är torra och torkan och hungern redan är här, hur ser du på de kommande sex månaderna utan regn?

Stöd vårt arbete för att ge bönder bättre förutsättningar att stå emot torka och hunger. Skänk din gåva  idag!

52-åriga Filta Natala i Hufwa i södra Zambia har åtta barn och tre barnbarn. Flera av barnen har flyttat ut, men hon har fortfarande en stor försörjningsbörda. Nu vet hon inte hur hon ska klara den.

– Jag vet inte vad vi ska äta i morgon, säger Filta. Och hur vi ska klara resten av det här året… Jag vet helt enkelt inte.

– Förut har vi alltid klarat oss, även om det har varit tufft emellanåt. Men i år är det hunger i byn.

Torkan har drabbat södra provinsen i Zambia hårt i år. Skörden blev usel och det uteblivna regnet har gjort att brunnarna redan är torra. Nästa gång det regnar blir sannolikt i november. Tidigast.

Filta Natala är medlem i ett kooperativ som får stöd av We Effect På så sätt har hon fått lite mer att säga till om. När hon får bestämma om inkomsterna går större delen av dem till barnen, till skolavgifter och mat.

– Men vi har inte kunnat spara något de senaste två månaderna. Och jag vet inte när jag kommer att kunna lägga undan något igen. Det närmaste halvåret eller mer… ja, jag vet inte hur jag ska klara det.