Roque Ramirez Perez och dottern Marta Luz Ramirez blickar ut över den torra åkern. Endast fruktträden har överlevt den svåra torkan som drabbat El Salvador. Torkan, som sker mitt under regnperioden, har drabbat de östra delarna av landet, där Roque och Marta bor, särskilt hårt. Här har det inte regnat på 55 dagar. En nationell nödsituation har utlysts av regeringen, men än har ingen hjälp anlänt.
– Snart har det gått två månader utan regn. Det har aldrig hänt förut, berättar Roque Ramirez Perez.
Roque och Marta visar oss runt i sin familjeodling. Deras örtträdgård har förvandlats till torra kvistar. Likaså majsodlingen, en viktig komponent som säkerställer familjens matintag och inkomst. Allt är torrt.
– På den här skörden brukade vi överleva i sex månader. I år överlever inte ens fröna, säger Roque medan han inspekterar en majsplanta. Han fortsätter:
– När regnet väl kommer ska jag så nya frön, men de fröna blir jag tvungen att köpa dyrt. Priserna skjuter i höjden.
Inget sötvatten till boskapet
De oförutsedda förändringarna i klimatet lämnar ingen eller inget oberört. Familjen Ramirez boskap har också fått känna på de hårda konsekvenserna. Vattnet i brunnarna har sinat, och familjen har i flera dagar letat efter nya vattentäkter på sin mark. Men gården, som ligger ca fem kilometer från Stillahavskusten, har bara saltvatten.
– Vi har inget sötvatten att ge våra djur, allt som kommer upp är saltvatten. Jag ger djuren det, jag vet att det inte är bra, men jag har inga andra alternativ.
Bristen på vatten har bland annat lett till minskad mjölkproduktion. Det vittnar alla bönder i området om.
– Vi måste hitta sätt att anpassa oss till klimatförändringarna. För det går att planera alternativ. Nästa år kommer vi vara bättre förberedda, berättar Marta Luz Ramirez.
Redan börjat anpassa sig till klimatförändringarna
Familjen Ramirez har redan påbörjat anpassningen till det nya klimatet. Sedan 2007 driver ACUDESBAL ett projekt i ekologiska odlingsmetoder med stöd från We Effect. Genom projektet har över 130 familjer lärt sig bland annat att diversifiera sina odlingar. Något som visat sig vara till stor hjälp för att tackla klimatförändringarna.
– Många har haft en chans att klara sig igenom torkan eftersom de haft andra grödor som klarat sig. Exempelvis är det många som odlar mango, en frukt vars skördeperiod förlängts av torkan. De familjerna har kunnat fortsätta sälja sin produkt, vilket kompenserat åtminstone delvis för majsodlingarna som förlorats. De som endast odlar majs har förlorat allt, berättar projektledaren Wilfredo Hernandez.
Familjen Ramirez har deltagit i projektet i två år. De har också planterat mangoträd, som inte hunnit växa till sig tillräckligt. Marta ser fram emot att träden börjar ge frukt.
– Nästa år kommer vi ha den första mangoskörden, den kanske inte blir så stor, men den kommer ge oss en liten intäkt. Nu har vi också lärt oss att det är nya förhållanden som vi måste anpassa oss till. Nästa år kommer vi inte så majsen efter de första regnen, för det är inte säkert att det kommer mer regn direkt.