Podcast

SCHYSST MAT

Att äta rätt är stort, att äta rättvist är större. 

Anna Tibblin och Sigrid Bárány för tankeväckande och aptitretande samtal om hur vi kan äta på ett sätt som är såväl gott som schysst för våra medmänniskor och planeten. De serverar allt från nya forskarrön om samspelet mellan mat, politik och natur till handfasta råd så att just du kan laga mat som bidrar till en bättre värld. Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. Tillsammans med en rad kunniga gäster tacklar de matlagningens och världens stora frågor: Kan bönan rädda världen? Hur väl kan vi lita på rättvisemärkta livsmedel? Är eko alltid reko?Och, hur gör man för att laga frijoles volteados?

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect
Sigrid Bárány, matinspiratör

Alla avsnitt

Datum

februari 24, 2021
Schysst mat
Avsnitt#5 - Eko alltid reko?
Kan man producera ekologisk mat så att det räcker till hela jordens befolkning? Finns det ekomärkningar som är bättre än andra? Måste det vara så dyrt med ekologiska produkter? I...
Lyssna på avsnitt #5

Datum

februari 17, 2021
Schysst mat
Avsnitt #4 - Vilse i certifieringsdjungeln
Krav-, rättvisemärkt eller ekologiskt? I Schysst mat försöker vi reda ut vad de olika märkningarna betyder och vad de innebär för de bönder som odlat råvarorna. Gäster: Parul Sharma, författare...
Lyssna på avsnitt #4

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #3 - Blommor och bin
En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinering. Men antalet vildbin och humlor har minskat kraftigt världen över. Schysst Mat reder ut vad bidöden beror på och tipsar...
Lyssna på avsnitt #3

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #2 - Hylla myllan
Jorden vi odlar våra grödor i är en av matproduktionens riktiga doldisar. Det är i det översta lagret, myllan, som mikroorganismerna som gör jorden bördig, finns. Myllan är livsviktig -...
Lyssna på avsnitt #2

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #1 - Kan bönan rädda världen?
Om planeten ska räcka till jordens växande befolkning krävs att vi ställer om vår kost. Klarar vi det? Och vilken böna ska rädda oss? Premiäravsnittet av Schysst mat gästas av...
Lyssna på avsnitt #1

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss som gör podden? Har du tips på kommande ämnen eller gäster? Har du frågor om något du hört? Varmt välkommen att kontakta oss.