Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  

Datum

mars 30, 2022
Lyssna på avsnitt #13
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss vid att mat är billigt. Men nu slår priset på vete rekord på världens spannmålsbörser och priserna i matbutikerna rusar.   

Not: Avsnittet spelades in innan kriget i Ukraina bröt ut. Situationen har gjort avsnittets innehåll än mer relevant. Kriget är ytterligare ett hårt slag mot människor i fattigdom världen över. Höjda priser på mat och andra förnödenheter leder till ökad hunger och ett försämrat säkerhetsläge. 

Sigrids schyssta recept på Borsjtj och empanadas med potatis och svarta bönor hittar du längre ner på sidan. Alla recept finns också samlade på weeffect.se/schysstarecept

I ett vanligt svenskt hushåll går var åttonde krona till mat. Ju mindre pengar man har desto hårdare drabbas man av stigande livsmedelspriser. Det gäller både i Sverige och i världen. Därför slår stigande matpriser allra hårdast mot människor som lever i fattigdom. 

Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss vid att mat är billigt. Men nu slår priset på vete rekord på världens spannmålsbörser och priserna i matbutikerna rusar.   

Finns det nån som tjänar på att maten blir dyrare?  Går det att äta både billigt och bra eller måste man välja?   Och är kanske det verkliga problemet från början att maten vi äter är alldeles för billig? 

Gäster

 

Hewan Temesghen och Lars Ericson. Fotograf Lars: Juliana Wiklund

Till vår hjälp har vi Lars Ericsson, som är vd för Konsumentföreningen Stockholm och som försöker se till att de stigande matpriserna inte slår igenom fullt ut i Coop-butikerna, och Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, som vill att vi ska betala matens rätta pris.

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen.  

Jamia Salimo. Fotograf: Edson Artur

Jamia Salimo är bonde i norra Mocambique och påverkas mycket av stigande matpriser.

Moçambikier som bor på landsbygden lägger i genomsnitt över halva sin inkomst på att köpa mat. För de allra fattigaste går nära två tredjedelar av inkomsten till att sätta mat på bordet. 

Trots att Jamia lägger så stor andel av sina pengar på mat, räcker det inte till en näringsrik kost. Nio av tio moçambikier har inte råd att äta tillräckligt näringsrik mat. Det blir inte heller mycket pengar över till annat. 

– De senaste månaderna har priserna gått upp och jag har spenderat ungefär 1 000 meticais på matinköp per månad, berättar Jamia. I Sverige motsvarar det 120 kronor.  

Småskaliga bönder tjänar ofta så lite på maten de säljer, att den inkomst de får in inte räcker till att köpa de livsmedel de själva inte producerar. Människor som lever i fattigdom har dessutom sällan tillgång till konventionella banktjänster, så om matförrådet eller pengarna tar slut är det vanligt att man tvingas vända sig till familj och vänner för att få hjälp. 

Men Jamia har hittat en form av ekonomisk trygghet. Som medlem i en organisation för lokala bönder deltar Jamia i en spar- och lånegrupp tillsammans med andra jordbrukare.  Alla avsätter en liten summa pengar till gruppen varje månad, och sen turas de om att ta ut större belopp när det behövs. I kriser kan medlemmarna låna från den gemensamma kassan och i takt med att besparingarna växer förbättras medlemmarnas ekonomi.  

Jamia använder till exempel sparpengarna till att investera i att utveckla sitt jordbruk.  

– Jag drömde länge om att dra in el i huset och det har jag nu, berättar Jamia. 

Programledarna

Sigrid Bárány och Anna Tibblin. Fotograf: Camilla Svensk

Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

Matpriser: Borsjtj och empanadas med potatis och svarta bönor

Borsjtj är från början en ukrainsk soppa men det finns varianter av den i många länder. I vissa varianter är det potatis och rotselleri, vissa är vegetariska och andra är med köttbuljong och det kokta köttet från buljongkoket som serveras i soppan, skuret i bitar. Ofta kryddas den med dill eller persilja, och timjan skulle kunna passa fint. Min variant innehåller bara vitlök, lagerblad, kummin och vinäger som kryddning - den ska vara rejält syrlig, tillräckligt salt för att balansera syran, och så med aromatisk brödkummin som doftar ljuvligt. Det här är en mättande, värmande vinter- och vårsoppa som passar alla plånböcker. Att det blev empanadas som tillbehör och inte piroger beror på att jag tycker att det meckigt med jäsdegar när man ska laga mat - det är tajming och vänta på jäsning och ett himla kladd - empanadasdegen är superenkel och tämligen kladdfri!

Av: Sigrid Bárány

4-6 portioner

Tidsåtgång 1,5 h

Empanadas

6 dl

vetemjöl

75 g

smör

1 dl

mjölk

1

ägg

1 krm

salt

1

ägg till pensling

Fyllning

5

medelstora fasta potatisar

1

stor, gul lök, hackad

matolja, till stekning

salt

2 dl

kokta, svarta bönor (gärna öländska bönor)

salt och svartpeppar efter smak

Borsjtj

1

stor gul lök, hackad

2

vitlöksklyftor, finhackade

matolja till stekning

1

morot, juliennad (tunt skuren i stavar) eller riven

300 g

vitkål, fint strimlad

4

rödbetor, juliennade eller rivna

1 liter (vatten + 2 tärningar)

köttbuljong eller grönsaksbuljong

1

lagerblad

1-2 msk

rödvinsvinäger

2 tsk

kummin, lätt mortlade

salt och svartpeppar efter smak

Till servering:

smetana eller gräddfil, eventuellt dill eller persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Nyp ihop mjöl och smör och blanda sedan i resten av ingredienserna och knåda ihop degen. Låt vila i kylskåp medan du gör fyllningen.

  2. Koka potatisen mjuk med skal på, låt svalna något, skala och skär i centimeterstora kuber.

  3. Stek löken mjuk i matolja på låg temperatur, länge, så att den karamelliseras. Salta.

  4. Blanda potatistärningar med karamelliserad lök och svarta bönor, krydda med salt och svartpeppar. Lite riven ost är gott att blanda i men inget måste.

  5. Dela degen i 12 bitar och kavla ut dem till rundlar ca 12 cm i diameter. Lägg en sked fyllning på ena halvan, vik över degen och tryck till med en gaffel runtom kanten. Lägg empanadas på en plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda 20-25 minuter.

  6. Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Tillsätt morot, kål och all rödbeta utom 1 dl riven som sparas till slutet, för att ge en extra kick till färgen.

  7. Låt fräsa några minuter och tillsätt sedan buljong, lagerblad och kummin. Låt soppan koka ca 20 minuter och smaka sedan av om grönsakerna är mjuka, och om det behövs mer vätska.

  8. När grönsakerna känns färdiga, lägg i den råa rödbetan och krydda upp soppan med vinäger, salt och svartpeppar. Servera med en klick smetana eller gräddfil och ljumma empanadas.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12

Datum

januari 26, 2022
Schysst mat
Avsnitt#11 Snabbmat
I det här avsnittet undersöker vi hur schysst snabbmat faktiskt kan vara. Måste man laga all mat från grunden för att vara schysst mot människor, djur och natur, eller är...
Lyssna på avsnitt#11