Kakao- och kaffekooperativ, Filippinerna

När sju särskilda stjärnor lyser upp natthimlen i maj då vet Bagobo Tagabawa-folket att det är dags att så. Många offrar ris och kycklingar i hopp om en god skörd. Här halvvägs till toppen på Filippinernas högsta berg, Mount Apo, är det sedvänjor, och män, som styrt i generationer. Kvinnorna har ingen talan, de tillåts inte att arbeta på fälten och har inga egna pengar. Deras plats är i hemmet. Men traditionerna är på håller på att förändras.

Nancy är ledare för Bagobo Tagabawa-folkets kakao- och kaffekooperativ. Hon har stenkoll på varenda planta, varje gram kakao vid invägningen efter skörden. Att det är hon, en kvinna, som har det ansvaret var inte tänkbart tidigare. Kooperativet startades 2014 med stöd från We Effect och har i dag 258 medlemmar från tio närbelägna byar. Medlemmarna kan gå utbildningar i bokföring, ledarskap, jordbruksteknik och mycket mer. Att döma av diplomen hon visar har Nancy gått varenda kurs.

<- Tillbaka

Kostnadsexempel:
Utbildning i odlingstekniker för en kvinna i Filippinerna kostar 300 kr. Utbildning i odlingstekniker för 40 kvinnor i Filippinerna kostar 12 000 kr.

 

Information:
Berättelsen ovan är ett exempel på vilken skillnad era pengar kan vara med och skapa. Vid finansiering av We Effects biståndsarbete samlas alla pengar centralt för att sedan delas ut till regioner, program och projekt. Vi skickar aldrig pengar direkt till projekten. Detta för att möjliggöra kontroll och kontinuitet, vårt åtagande är alltid långsiktigt. Vill du veta mer om våra finanser se årsredovisning på följande länk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.