Bild på en fröplanta.

Inkluderande innovation för hållbar förändring

Fröplantor Mumberes Kenya. Foto: Johanna Wolff
Fröplantor Mumberes Kenya. Foto: Johanna Wolff
We Effect är världens största och mest erfarna kooperativa biståndsaktör, med över 65 års erfarenhet av ekonomisk utveckling och företagande i utvecklingsländer.
Chisomo Kahunka, mjölkbonde i Malawi. Foto: Johanna Wolff

Vår utgångspunkt: Vårt stöd ska ge varaktiga effekter som gör att fler biståndsinsatser inte behövs.

We Effect står exempel för andra att följa. Däri ligger ett ansvar att hela tiden utveckla och uppfinna nya metoder för att bemöta klimatförändringar, långvariga konflikter och global ekonomisk turbulens. Och vi gör det tillsammans med nya spännande aktörer från såväl det svenska näringslivet och våra myndigheter som små lokala aktörer med unika kompetenser. 

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.

"Innovation handlar inte om att leta efter flippade idéer... det handlar om att ständigt utmana oss själva att jobba smartare och modigare. Då blir vi starkare och mer relevanta som organisation. Det är en förutsättning för att vi ska lyckas."

Här kan du läsa mer om vårt innovationsarbete. De sträcker sig från fredsbevarande insatser i Colombia och svenska företagsetableringar som skapar bostäder i Guatemala till ekologiska kaffeodlingar i Uganda för den europeiska premiummarknaden, nya metoder för självständig och klimatsmart gödning och bevattning i Kenya och AI-utveckling i samarbete med Läkarmissionen, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) och Vinnova. 

Kvinnlig kaffescouter i Uganda.
Sibasimire Iloce Musoki, kaffescout i Uganda. Foto: Robert Englund

Vi sätter premiumkaffe på kartan

Uganda. I samarbete med Lykke Kaffegårdar och med riskinvestering från Coop Östra har vi bidragit till ökad lönsamhet och produktion av premium-kaffe i västra Uganda. Projektet har skapat nya arbeten, möjliggjort nya investeringar hos de småskaliga bönderna och ökat kvinnors inkludering i kaffeproduktionen. Samtidigt är kaffet konkurrensmässigt på marknadsmässig grund och säljs på den svenska marknaden. Det bidrar till projektets långsiktighet.

 

Läs mer om Uganda Coffee Project här

Foto: Catherine CW. Waking

Från avfall till inkomst

Kenya. I samarbete med Postkodlotteriet utvecklar vi en ny metod där en larvens unika egenskaper kan lösa den växande avfallsproblematiken. Larven från den amerikanska vapenflugan älskar att äta matavfall och när den ätit sig stor processas den till gödsel och näringsrikt djurfoder. Detta skapar ett cirkulärt kretslopp som öppnar upp för helt nya försörjningsmöjligheter för kvinnor och unga i Meru i Kenya där projektet genomförs och samtidigt leder till förbättringar i livsmedelssäkerhet, minskade utsläpp och lägre miljöpåverkan. Resultatet är en helt ny pusselbit på väg mot en hållbarare värld.

 

Läs mer om Larven som älskar avfall här

Foto: Robert Englund

Kooperativ för fred

Colombia. FARC-gerillan och Colombias stat har slutit ett fredsavtal, men för att verklig fred ska kunna uppstå och behållas krävs en process för rättsskipning och försoning mellan soldaterna som lämnar gerillan och de som drabbats av deras våld. I samarbete med Svenska ambassaden och våra kooperativa medlemmar LRF och Lantmännen hjälper We Effect krigets offer och före detta kombatanter att förenas i gemensamma kooperativa företag och organisationer. Samtidigt som de samarbetar för att bygga välstånd så stärker de freden.

 

Diego Rablain bor i Tizamarté, här lever majoriteten av barnen i undernäring. Foto: Johanna Wolff

Jämställd omsorg för kvinnors egenmakt

Latinamerika. Sedan 2014 har We Effect arbetat för att driva jämställdhetsagendan framåt i Latinamerika. Vi har arbetat inom flera nyckelområden för att utveckla kooperationers verksamhetsmodeller så de inkludera barnomsorg, säkerställa kopplingen mellan praktik och akademisk kunskap och centrera vad omsorg betyder utifrån ett lokalt perspektiv. Utan att tappa bort globala rättighetsprinciper arbetar vi med relationer och normer som möjliggör mäns delaktighet och medansvar för barnomsorgen och hembestyr.

Ny AI-lösning ska stärka svenskt bistånd

Vi har, tillsammans med Läkarmissionen och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati sökt och beviljats 1,6 mkr för ett projekt finansierat av Vinnova. Planen är att AI-teknik ska användas för att effektivisera analyser av resultat i biståndsverksamhet. Budgeten är liten, men en fördel är att bidraget är för utveckling av den egna organisationens infrastruktur, kunskap och arbetssätt. Projektperioden är juni 2024 till december 2025. Förväntat resultat är ökad kunskap och användning av AI-teknik. Nya arbetssätt prövas och utvecklas med syfte att nå effektiviseringar med ökad kvalitet till en lägre kostnad.

 

Läs mer om projektet här