Årets pristagare utsedd

Trots dödshot fortsätter prästen José Pilar Álvarez Cabrera att försvara urfolket Maya Chortís rätt till vatten och naturresurser i Guatemala. 2017 tilldelades han priset De fattigas lobbyist för sin kamp. José Pilar Álvarez Cabrera tog emot priset i Stockholm den 26 oktober 2017.

− Att få ett pris är ingenting jag eller kyrkan förväntat oss, men det betyder väldigt mycket för mig personligen och för alla oss som arbetar med människorättsfrågor i Guatemala, säger han i en längre intervju.

Rachael Mwikali mottog priset De fattigas lobbyist i Almedalen 2016. Foto: Marcus Lundstedt

Möt Rachel Mwikali, De fattigas lobbyist 2016

Rachael bor i Mathare, en slum i Nairobi, Kenya. Här arbetar hennes organisation Coalition for Grassroots Human Rights Defenders. Det var till dem som prissumman på cirka 80 000 kronor gick när Rachael Mwikali utsågs till De fattigas lobbyist 2016.

Innan priset sköttes organisationens arbete via sociala medier, sms och telefon. Kostnaderna stod de för privat. Men tack vare prispengarna ha de kunnat göra aktiviteter och jobba mycket bättre än tidigare berättar Rachael. Bland annat har de öppnat ett kontor i Mathare, startat flera utbildnings-program samt upprättat en hemsida. Förutom pengarna så har uppmärksamheten i media varit viktig och gett dem en starkare röst i Kenya.

– Vi har fått publicitet för arbetet vi gör i våra samhällen. Jag har insett att människor globalt uppskattar vad vi gör. Det gör mig så stolt och glad, säger Rachael.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.