Vi står upp för människorättsförsvarare i Guatemala

Människorättsförsvarare i Guatemala hotas, förföljs och utsätts systematiskt för våld. Situationen är alarmerande, och därför välkomnar svenska biståndsorganisationer den resolution som EU-parlamentet nu antagit för att mobilisera för mänskliga rättigheter i Guatemala.

2016 registrerades 233 angrepp, 14 mord och sju mordförsök på människorättsförsvarare i Guatemala, en stor del av dessa utan rättslig påföljd. Bara två månader in på 2017 har ytterligare två människorättsaktivister fått sätta livet till.

– Vi ser dagligen hur civilsamhällets utrymme krymper i takt med att aktivister och journalister attackeras och till och med mördas runtom i världen. Situationen i Guatemala är ohållbar och därför välkomnar vi EU-parlamentets tydlighet, säger Ann Svensén, generalsekreterare på IM, Individuell Människohjälp, som har sitt regionkontor för Centralamerika i Guatemala.

Efter att nätverk som Copenhagen Initiative for Central America and Mexico (CIFCA) och ACT Alliance gång på gång lyft problemen antog EU-parlamentet i förra veckan en resolution som uppmanar det guatemalanska styret att agera mot våldet mot människorättsförsvarare.

– Resolutionen är oerhört betydelsefull. I Guatemala står människor upp för sina rättigheter med livet som insats. Våra samarbetsorganisationer i landet vittnar om hot och trakasserier som får passera helt ostraffat. Så får det inte fortsätta, säger Anneli Rogeman, vd We Effect.

– Det här visar att gemensamt påverkansarbete ger resultat och att civilsamhället utgör en stark kraft för förändring, tillägger Lisa Sjöblom, generalsekreterare för Forum Syd.

Erik Lysen, internationell chef för Svenska kyrkan menar att EUs resolution visar att omvärlden håller ögonen på vad som händer i Guatemala.

– Det ökar skyddet för våra lokala partnerorganisationer i Guatemala och gör att de vågar fortsätta utföra sitt viktiga arbete, säger han.

I CIFCA ingår de svenska biståndsorganisationerna Diakonia, Forum Syd, IM Individuell Människohjälp och We Effect. I Act Alliance ingår Svenska kyrkans internationella arbete och Diakonia.

Läs tidigare artikel om resolutionen