150 personer på historisk resa till Kenya

Det nya sättet att resa kräver inget flyg. Idag genomförde We Effects medlemsorganisationer en digital resa till Kenya för att få en inblick i pandemins effekter på nära håll. Från sina egna hem och kontor mötte över 100 personer några av de som drabbas hårdast av covid-19 och klimatkrisen: kvinnliga jordbrukare som lever i fattigdom.

 Idag har vi sett behovet av hållbara matsystem, och för det krävs det samarbete, säger Elisabeth Hidén, ordförande i LRF Ungdomen och en av reseledarna för den digitala delegationen.

Resan genomfördes genom en direktsändning från jordbrukaren Veronica Musaus gård i Kimutwa i Kenya, som är ett av de länder där coronakrisen utlöst en hungerepidemi, efter att fattigdomen ökat kraftigt sedan samhällen stängt ner för att minska virusspridningen. 

– Vi reste till Kenya för att undersöka hur vi som utomstående aktörer bäst gör skillnad. Jag är tagen efter mötet med Veronica och det väcker frågor om hur man kan få ut mer av kooperativa samarbeten. Där är We Effect fantastiska, säger Marie Nygren, VD för Kooperativa Förbundet. 

Idag riskerar nära 2,1 miljoner kenyaner svält. Men det finns satsningar som gör livsviktig skillnad, och resenärerna fick med egna ögon se hur hungerpandemin kan bekämpas med hjälp av långsiktigt stöd till bondeorganisationer.  

– Hungern till följd av coronapandemin slår oproportionerligt hårt mot människor i fattigdom, framför allt kvinnliga jordbrukare som redan innan levde på existensminimum. Vi i den delen av världen som klarat pandemins ekonomiska effekter jämförelsevis bra måste nu gå samman för att stötta dem som tagit stora risker för att fortsätta odla mat som fyller hyllorna i de svenska matbutikerna, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef Lantmännen och tidigare anställd av We Effect i Malawi.   

Under resan besökte anställda och medlemmar från bland annat Coop, Swedbank och HSB Veronica Musaus gård, där de fick en unik inblick i livet på landsbygden i Kenya och kunde ställa frågor om de utmaningar en kvinnlig jordbrukare ställs inför i jobb och vardag.  

– Människor går hungriga. Covid har drabbat oss hårt. Klimatförändringarna har drabbat oss hårt. Även jordbruket och djuren drabbas. För att arbeta hållbart försöker jag uppmuntra fler att gå med i kooperativ och tänka utanför boxen, säger Veronica Masau. När hon visade runt på gården berättade hon om hur hon tillfrisknat från covid-19, men fortfarande kämpar för att överleva. Nedstängda marknader, sviktande priser för hennes mjölk och dyrare mat är bara några av hennes motståndare. 

– I alla kriser är det människor som lever i fattigdom som drabbas hårdast. Covidpandemin är inget undantag. Men genom att företag stöttar kooperativ som det Veronica Musau arbetar i kan vi göra stor skillnad, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect. 

Resan utgör startskottet för We Effects kampanj Hela Sverige mot hungerpandemin, som har som syfte att samla in pengar till arbetet mot den ökande hungern post covid. Pengarna går bland annat till att stötta småskaliga jordbrukare som Veronica Musau.