Berta Cáceres mördades – men hennes röst lever vidare

Två år efter mordet på Berta Cáceres fortsätter hennes kamp. ”¡Berta vive, la lucha sigue!”(Berta lever, kampen fortsätter!) Foto: Erik Halkjaer

Berta Cáceres, en av de viktigaste ledarna för urfolkens rättigheter, miljön och de mänskliga rättigheterna i Honduras, mördades brutalt i sitt hem natten mot den 3 mars 2016. Men mordet lyckades inte tysta hennes röst. Två år senare fortsätter Bertas ord och handlingar att inspirera motståndet i Honduras, och världen över.

Som grundare och samordnare för Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (Copinh), en av We Effects partnerorganisationer i landet, kom Berta Cáceres att leda flera betydelsefulla strider under sitt 45-åriga liv. Den viktigaste för henne var försvaret av urfolket Lencas rättigheter och territorium.

Under sina sista månader i livet förföljdes och trakasserades Berta Cáceres. Hennes kamp mot vattenkraftsprojektet Agua Zarca, som hotar Lenca-folkets liv, uppskattades inte av alla. Berta synade och utmanade landets ekonomiska och politiska makter.

− Min mamma förföljdes och anklagades för att vara kriminell, och det blev värre och värre, berättar Berta Cáceres dotter Bertha Zúñiga – som trots mordet bestämde sig för att följa i mammans fotspår och kamp. Idag är hon samordnare för Copinh.

 

Bertas dotter Bertha Zúñiga fortsätter arbetet för urfolket Lencas rättigheter och territorium. Foto: Copinh

För Copinh var hoten inget nytt. I ett våldsamt land som Honduras är arbetet och kampen för naturen och urfolkens rättigheter förknippad med stora risker. Enligt organisationen Global Witness är Honduras det farligaste landet i världen för miljöaktivister. Sedan 2010 har minst 120 människor mördats för att ha tagit ställning mot damm- och gruvbyggen, avskogning eller jordbruk på deras marker.

− Min mamma var medveten om vad som kunde hända henne. Hon var inte den enda som hotades eller attackerades. Under åren har vi förlorat flera medlemmar i rörelsen.

Men attackerna misslyckades med att tysta och stoppa Berta. Snarare bidrog de till att Berta, och kampen hon förde, erkändes och fick genomslag även utanför Honduras gränser. 2015 tilldelades Berta Cáceres det prestigefyllda miljöpriset Goldman Environmental Prize, ibland kallat det gröna Nobelpriset.

− Hennes delaktighet i kampen var viktig. Men hon sa alltid att kampen är allas, det är en kollektiv kamp. Den tanken odlade hon i de samhällen vi arbetar med. Och att de måste fortsätta slåss, oavsett vad som händer.

De två år som har gått sedan mordet på Bertahar varit omvälvande år för Copinh. Att återuppbygga organisationen och dess ledarskap har varit utmanande. Mordet ledde till mycket sorg och maktlöshet både inom organisationen och de samhällen Copinh arbetar i.

− Vi kämpar i ett sammanhang där det inte finns några garantier för livet, och där brott fortsätter att begås eftersom de skyldiga går fria, berättar Bertha.

Åtta personer har gripits och åtalats för det brutala brottet. I mitten av 2018 hålls rättegången. Bertha Zúñiga och hennes kollegor från Copinh kommer att vara på plats.

− Åklagarmyndigheten vill avsluta ärendet i och med rättegången. Men vi vet att det finns fler aktörer som inte utretts och inte kommer att hållas ansvariga. De som beställde och planerade mordet, och den kriminella strukturen bakom allt detta, måste synliggöras. Det är endast när de som är ytterst ansvariga för denna typ av brott döms, som kan vi garantera att de inte upprepas.

Även om den rättsliga processen har lämnat mycket att önska, finns det fortfarande hopp för Bertha, Copinh och de samhällen som försvarar sitt territorium. Berta Cáceres lämnade nämligen ett kraftfullt arv. Hennes historia har hörts över hela världen och mordet på henne har riktat det internationella samfundets blick på människorättsförsvarares svåra situation i Honduras. Straffriheten som kännetecknar brotten mot aktivister och människorättsförsvarare och den utbredda illegala verksamheten i landets utvinningsprojekt har lett till en internationell solidaritetsrörelse.

− Det internationella stödet har varit grundläggande. Det får marken att gunga under oligarkins och maktelitens fötter. Vi brukar säga att om de ägnar så mycket kraft och ansträngning åt att misskreditera oss, betyder det att vår kamp påverkar dem. Stödet har även bidragit till att många av de berörda samhällena orkar fortsätta kampen, det finns ett fortsatt starkt engagemang.

Berta Cáceres har blivit en symbol för motstånd och för kampen för mänskliga rättigheter. Hon är en inspiration för aktivister jorden runt och hennes ansikte syns flitigt på demonstrationer världen över.

− I framtiden hoppas vi att dessa brott inte upprepas, ingen organisation ska behöva genomgå ett så hemskt brott som detta. Men Berta lever, hon är närvarande i alla utrymmen. Det ger oss glädje, hopp och mod att fortsätta. Och även om vi vet att det inte blir en lätt kamp, kommer vi att uppnå rättvisa, säger Bertha Zúñiga.

Fakta:
Urfolksledaren och miljöaktivisten Berta Cáceres var ledare för Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (Copinh), en av We Effects partnerorganisationer i landet. Copinh har varit en stark röst i försvaret av urfolkens rättigheter, särskilt rätten till mark och naturresurser. Berta mördades i sitt hem i La Esperanza i Honduras den 2 mars 2016.

Före mordet hade Berta och Copinh demonstrerat och uttalat stark kritik mot vattenkraftsprojektet Agua Zarca som vid den tiden delfinansierades av den finska utvecklingsfonden Finnfund och Netherlands Development Finance Institution (FMO). I juli 2017 avslutade Finnfund och FMO sitt samarbete med företaget Desarrollos Energéticos (DESA) som driver projektet.

Den 31 oktober 2017 presenterades en rapport framtagen av El Grupo Asesor Internacional de Personas Expertas (GAIPE) bestående av fem oberoende specialister inom internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter, internationell straffrätt och komparativ straffrätt. Rapporten baseras på en oberoende genomgång av fakta och bevis i fallet och visar att chefer och säkerhetspersonal på DESA, samt högt uppsatta statliga tjänstepersoner och säkerhetspersonal, varit delaktiga i planeringen och genomförandet av mordet. Enligt rapporten skedde mordet inom ramen för en bredare strategi med syfte att kontrollera, neutralisera och eliminera hinder för utvecklingen av energiprojektet Agua Zarca.