Bistånd och näringsliv kraftsamlar för fred, stabilitet och utveckling i östra Europa

Foto: Robert Englund

Viktiga marknader för både import och export försvann över en natt i Moldavien och inflationen har stigit till 30 procent sedan Ryssland anfallskrig mot Ukraina startade. Nu behöver stödet till landets bönder stärkas för att livsmedelsproduktionen och exportmöjligheterna ska öka. Därför etablerar We Effect ett nytt landprogram i Moldavien.

We Effect är en kooperativ utvecklingsorganisation med och tillsammans med våra medlemsföretag- och organisationer är vi experter på att bidra till att stärka bönder genom kooperativ utveckling. Med de nya utmaningarna som Moldavien står inför ser vi ett ökat behov av att bidra till att landet kan närma sig den europeiska marknaden. Det är viktigt för landets ekonomiska och sociala utveckling, men också för att bidra till fred och stabilitet i regionen.

– Kriget i Ukraina utmanar mycket av den utveckling vi sett i Moldavien de senaste åren. Samtidigt är det viktigare än någonsin att bidra till att landet kan närma sig Europa. Det är en fråga om utveckling, men också om att bidra till fred och stabilitet i regionen runt Ukraina, säger generalsekreterare Anna Tibblin.

– Jag är glad att We Effect på det här sättet kan bidra till Moldaviens EU-närmande och till stärkt fred och stabilitet i regionen kring Ukraina. Nu, mer än någonsin, är det viktigt att vi alla bidrar till ett starkt och enat Europa, säger Lotta Folkesson, ordförande för We Effect.

Under en konferens kommer We Effect att ta fram ett konceptpapper för ett nytt biståndsprogram tillsammans med blivande lokala partners och intressenter, svenska ambassaden, det svenska och moldaviska näringslivet samt civilsamhället. Konferensen inleds med ett öppningstal av statssekreterare Diana Janse vid Utrikesdepartementet följt av diskussioner och workshops där bl a We Effects medlemsorganisationer Lantmännen och Lantbrukarnas Riksförbund deltar.

Det kommande programmet inriktar sig mot Moldaviens produktion av frukt och grönsaker, med särskilt fokus på ekologiska odlare. Detta är ett område som pekats ut av Kommerskollegiums ”Open Trade Gate Sweden” som prioriterat. Genom vårt arbete bidrar vi till Team Sweden och skapar ökade synergier och effektivitet i landet.

Av

Robert Englund