Morden på människorättsförsvararna kräver näringslivets ansvar
Datum
mars 5, 2019Det är tre år sedan en grupp män bröt sig in hos människorättsaktivisten Berta Cáceres i Honduras. Bertas namn hade placerats på militärens dödslista. Men trots upprepade dödshot vägrade hon ge upp kampen för urfolket Lencas rättigheter – och mot utländska företags plundring av naturresurser. Berta Cáceres blev skjuten till döds i sitt hem.
Hennes kamp handlade om överlevnad. Lenca-folket som lever längs med Gualcarque-floden i östra Honduras är helt beroende av flodens vatten för att odla mat. Men företaget Aqua Zarca vill bygga en damm som skulle innebära att floden torrläggs. Projektet finansierades av holländska och finska investerare. Det var Gualcarque-floden som Berta försvarade. Det blev hennes död.
Berta Cáceres var en välkänd och prisbelönt miljökämpe. Hon visste att hon riskerade sitt liv. Men för många är rollen som människorättsförsvarare inte ett aktivt val. Det är när rätten till mark hotas, när naturresurser utplånas, är möjligheterna till försörjning försvinner, när stater blundar som människor tvingas agera för att överleva. De har helt enkelt inte något val.
I november 2018 dömdes sju personer för inblandning i mordet på Berta Cáceres. Bertas familj och människorättsorganisationer i Honduras menar att de som beställde mordet fortfarande går fria. Samtidigt frånsäger sig den Honduranska regeringen sitt ansvar medan rovdriften på naturresurser fortsätter. Ofta till de utländska företagens goda minne.
Näringslivets investeringar är nödvändiga för den internationella utvecklingen. Men idag är det företagen själva som avgör vilka investeringar som är ansvarsfulla. Och de riktlinjer som finns är frivilliga. I praktiken innebär det att respekt för grundläggande mänskliga rättigheter både kan väljas – eller väljas bort.
För att stoppa exploateringen av naturresurser och skydda människorättsförsvarare måste kraven på näringslivet öka. Sveriges regering bör utreda möjlig lagstiftning för att säkerställa att företag respekterar mänskliga rättigheter och tar ansvar.
321 människor mördades 2018.
Tommy Ohlström, ordförande We Effect, Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect