Ny AI-lösning för att stärka svenskt bistånd
Datum
augusti 26, 2024Nu lanseras det nya projektet ”AI Prototyping for Development” – ett samarbete mellan Läkarmissionen, We Effect, och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD). Samarbetet är i partnerskap med Capgemini för teknisk utveckling och Global Bar Magazine för strategisk kommunikation. Projektet finansieras som en del av Vinnovas och AI Swedens fleråriga ”Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle.”
Målet är att utveckla en språkmodell som förenklar analys av tidigare projektdata i planering och design av framtida projekt. Projektet har beviljats 1 276 650 SEK och pågår från juni 2024 till december 2025.
– AI sitter på möjligheten att göra vårt bistånd både effektivare och bättre. Med hjälp av AI-teknik hoppas jag att vår personal kommer kunna lägga mer tid på det de är experter på, samtidigt som AI hjälper dem att utvecklas ännu snabbare. Det ska bli spännande, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.
Projektets syfte
En AI-driven rapport- och resultatbearbetning effektiviserar och stärker svenska biståndsorganisationers kapacitet att följa upp och synliggöra resultat som uppnås över tid. I linje med den biståndspolitiska reformagendans ökade krav på effektivitet och ansvarstagande är det avgörande att nyttja digitaliseringens möjligheter för att bygga vidare på tidigare erfarenheter och systematisera lärande, vilket i slutändan ger större nytta för varje biståndskrona.
– Läkarmissionen har en tydlig prioritering att stärka det lokala ägandeskapet i kvalitetsmätningen för biståndsinsatser. Genom att lägga över outputnivån i resultatredovisningen på ett AI-verktyg kommer vi kunna frigöra våra egna handläggningsresurser till aggregerad resultatanalys och normativ dialog. Om vi nyttjar den digitala transformationen kommer vi tydligare förstå vilken systemförändring våra insatser leder till, säger Josephine Sundqvist, generalsekreterare för Läkarmissionen.
Vi stakar ut en väg för andra att följa
I civilsamhället stärker vi varandras förutsättningar att nå målen inom Agenda 2030. Projektets open-sourcelösningar och etablerade standarder kommer möjliggöra för andra organisationer att nyttja AI-verktyget efter projektets slut.
– ICLD arbetar löpande med att förbättra och utveckla resultatuppföljningen. Vi är övertygade om att ett AI-verktyg kan effektivisera vårt arbete men också till att bidra till en mer transparent och inkluderande demokratisk process på lokal nivå. Därför är ICLD:s medverkan i detta projekt ett viktigt bidrag till att stärka demokratin genom innovativa teknologiska lösningar, säger Johan Lilja, generalsekreterare på ICLD.
Vi ser fram emot att fortsätta denna spännande resa tillsammans!
Teamet bakom AI Prototyping in Development
Läkarmissionen, We Effect, ICLD, Capgemini och Global Bar Magazine