Tillgång till marknad, finansiering och kunskap för småskaliga bönder
Datum
september 30, 2024– Nu behöver stödet till landets bönder stärkas för att livsmedelsproduktionen ska komma in på EU:s inre marknad. I första steget handlar det om att öka kunskapen om vad som krävs för en framgångsrik övergång. Detta är en fråga om både utveckling och säkerhet, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.
Under en vecka besökte We Effect, tillsammans med representanter från svenska ambassaden och svenskt näringslivet Moldavien. Syftet var att förstå de möjligheter och utmaningar som intressenter inom frukt- och grönsaksvärdekedjorna står inför. Det nya landprogrammet planeras att lanseras under 2025.
Under besöket mötte We Effect bönder som fick beskriva situationen idag. Alla är överens om att Moldaviens bönder behöver stöd och utbildning för att anpassa sina jordbruk till EU:s krav och klara den nya konkurrensen och öka tillgången till marknader och finansiering. De lyfte också behovet av arbetskraft, organisering, och hållbara jordbruksmetoder. Idag är det svårt att få tag i arbetskraft, speciellt under intensiva perioder som sådd och skörd. Bristen på organisering bland bönder försvårar både deras gemensamma utveckling och möjligheten att dela resurser. Skördarna har minskat på grund klimatförändringarna. Att anpassa sig till klimatförändringar genom att utveckla nya brukningsmetoder och grödor som är anpassade till lokala förhållanden utgör en möjlighet för förbättrad klimatresiliens.
We Effect anordnade också en två dagar lång konferens i huvudstaden Chisinau. Konferensen, som inleddes av statssekreterare Diana Janse, statssekreterare, för ministeriet för jordbruk och livsmedelsindustri Sergiu Gherciu och besöktes av ambassadör, Katarina Fried, var ett viktigt arbetsmöte med aktörer inom frukt- och grönsaksvärdekedjorna. Jordbrukets behov och möjligheter stod i fokus och prioriteringar kommer att bidra till utvecklingen av ett landprogram som är väl förankrat i böndernas behov och utmaningar.
We Effects program kommer bli en del av #Teamswedens samlade ansträngning i Moldavien. Det kommer att inrikta sig mot landets produktion av frukt och grönsaker. Dessa växtprodukter har pekats ut av Kommerskollegiums ”Open Trade Gate Sweden” som prioriterade och vi ser fram emot att samarbeta för att böndernas varor ska nå hela vägen till svenska butikshyllor.
I samklang med regeringen och samråd med departement och myndigheter
We Effect har innan och under besöket haft kontakter med Moldaviens ambassad i Sverige, svenska ambassaden i Moldavien, Utrikesdepartementet och Sida. Det har varit viktigt för att säkerställa att det kommande programmet är i linje med Moldaviens och Sveriges prioriteringar.
Regeringen arbetar nu på en ny strategi för Sveriges reformsamarbete med Östeuropa 2021–2027 som kommer att vägleda både ambassadens och vårt arbete i Moldavien. Därför är det viktigt för oss att poängtera att jordbruket behöver ett eget strategimål i den nya strategin. Jordbruket är en bärande sektor för Moldaviens ekonomi och EU–integration, samt avgörande för både social utveckling och fattigdomsminskning.
Traditionellt har jordbruket spelat en central roll i ekonomin och är kritiskt för den lokala livsmedelsförsörjningen, sysselsättningen och inkomsterna. Småskaliga bönder står för mer än 50 % av landets jordbruksproduktion, och tillsammans med livsmedelsindustrin utgör sektorn över 16 % av BNP och cirka 45 % av exporten.
Enligt Sidas multidimensionella fattigdomsanalys lever fler än fyra gånger så många människor på landsbygden under fattigdomsgränsen jämfört med stadsbefolkningen. Den globala fattigdomsgränsen uppdaterades i oktober 2015 till 1,90 USD per dag. Kvinnor och andra marginaliserad grupper som lever på landsbygden, särskilt ensamstående mödrar, har ofta begränsad tillgång till grundläggande sociala tjänster och arbetsmöjligheter, vilket gör dem särskilt sårbara för fattigdom och beroende av jordbruket för sin försörjning.
- Jordbruket behöver ett eget strategimål – det stärker både bistånd och handel.
- Team Sweden – vi ser fram emot att utveckla Sveriges gemensamma ansats tillsammans med andra svenska aktörer i Moldavien.