We Effect lämnar plattformen X

Plattformen X (tidigare Twitter) fungerar sämre och sämre som digitalt torg med öppen debatt och diskussion. I stället har det i förödande utsträckning blivit en ekokammare för desinformation, hat och rasism. Det vill vi varken delta i eller stödja. Därför har vi på We Effect beslutat att lämna plattformen X.  

– Tyvärr har Twitter (X) gått i den här riktningen under en längre tid. Men trots mycket uppmärksamhet och kritik har de inte lyckats göra något åt rasismen, desinformations- och hatkampanjer. Vår närvaro på plattformen är helt enkelt inte meningsfull längre, säger Johanna Wolff, ansvarig för sociala medier på We Effect.  

Under en längre tid har organisationer och privatpersoner som arbetar med frågor som rör mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, global utveckling och klimatomställning varit utsatta för hat och desinformation på plattformen X. We Effect är en idédriven organisation och att delta i samhällsdebatten är en viktig del i vårt uppdrag, men vi ser inte längre att vi eller våra branschkollegor kan göra det på ett konstruktivt sätt på plattformen X.  

We Effect värnar om att återrapportera det viktiga arbete vi fått stöd av givare, medlemsföretag och institutioner för att genomföra. Det arbetet fortsätter We Effect oförtrutet med, men gör det på andra sätt och på andra plattformar. 

– Som en deltagare i samhällsdebatten ser jag det som viktigt att vi är med och utformar villkoren för den. Under lång tid har vi sett hur utrymmet för ett öppet samtal på Twitter, numera X, har ätits upp av propaganda, hat och hot. Det är speciellt tydligt för oss som jobbar med globala utvecklingsfrågor. Det vill vi inte bidra till eller lägga vår tid på, säger Anna Tibblin, generalsekreterare. 

Följ We Effect på:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Pressrum

Vår generalsekreterare Anna Tibblin går också att följa på: 

Facebook 

Instagram 

LinkedIn 

Av

Robert Englund