We Effects partner i Honduras mördad

Juan Lopez

Nyheten att Juan Lopez från vår parternorganisation Fundacion San Alonso Rodriguez (FSAR) i Honduras har mördats mottogs av hela We Effect med stor sorg och bestörtning. Juan López var en hängiven försvarare av Honduras floder, mark och berg. Han ägnade sitt liv åt att skydda naturens resurser och den lokalbefolkning som lever nära naturen andra vill exploatera. Juan var en ovärderlig ledare i kampen för miljö- och social rättvisa.

– Idag går mina och hela We Effects tankar till Juans familj, vänner och kollegor. Hans kamp för naturen och de mänskliga rättigheterna fortsätter och vi kommer hedra Juans minne genom att göra vårt yttersta i den kampen, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

Det brutala mordet på Juan är inte bara ett förödande slag mot hans familj, vänner och samhälle, utan också mot alla de som kämpar för en mer rättvis och jämlik framtid. We Effect ansluter sig till kraven från olika organisationer och institutioner som ropar efter verklig rättvisa.

Vi uppmanar de honduranska myndigheterna att genomföra en grundlig och opartisk utredning av detta avskyvärda brott. Attacker mot försvarare av mark, territorium och mänskliga rättigheter är oacceptabla och speglar en oroande trend av straffrihet som måste stoppas. Juan López borde inte ha blivit ett offer för sin kamp. Hans arv av motstånd och skydd av gemensamma tillgångar fortsätter att inspirera många, och vi kommer fortsätta att höja våra röster för att kräva att de ansvariga ställs inför rätta.

-Idag är en mörk dag för Honduras. Mordet på Juan Lopez är ett underkännande av landets förmåga att beskydda sin egen befolkning och en mörk beskrivning av vad affärsintressen i det här landet är villiga att göra för att tysta miljöförsvarana som står i deras väg. Nu mer än någonsin måste vi stå stadigt bakom civilsamhället i Honduras, säger Damaris Ruiz, landchef för We Effect Honduras.

Förra året dödades 196 miljöförsvarare runt om i världen. Av dessa mördades 18 i Honduras, vilket gör landet till ett av de farligaste i världen att vara miljö- och markaktivist i, enligt organisationen Global Witness. Nu kommer Juan Lopez att läggas till denna fruktansvärt mörka statistik. Vi bekräftar vårt starka engagemang för dem som försvarar mänskliga rättigheter och för säkerheten för de som, likt Juan, riskerar sina liv för att skydda vår planet och våra mänskliga rättigheter.

Av

Robert Englund