Kvinnor är nyckeln till en värld utan fattigdom

Om fattigdomen bara hade ett ansikte skulle det föreställa en kvinna. Hon skulle bo på landsbygden. Kanske skulle hennes namn vara Faith. Men i Faith ser vi inte problemen. Vi ser framtiden. Om vi menar allvar med att utrota fattigdomen, måste vi ge kvinnor som Faith en röst. Både bildligt och bokstavligt.

De flesta som lever i fattigdom försörjer sig genom småskaliga jordbruk. Många av dem är kvinnor. Det är en tuff tillvaro. Varje morgon innebär en oro för hur dagen ska bli. Kommer regnet? Har vi mat på bordet idag? I morgon? Hur ska det gå för barnen?

Kvinnor har sämre möjligheter än män. Att vara kvinna innebär att inte få bestämma över ekonomin eller marken. Att inte kunna ta ett jobb eller ett förtroendeuppdrag.

Det är inte bara orättvist, det är slöseri.

När kvinnor får självständighet ökar jämställdheten

FN menar att om kvinnor hade samma förutsättningar som män, skulle skördarna öka så mycket att fler än 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga.

Låt siffran sjunka in – 100 miljoner munnar skulle kunna mättas.

Kvinnor och flickor är nyckeln till en värld utan fattigdom. Att Sverige idag är ett av världens rikaste länder och ligger i topp vad gäller jämställdhet är ingen tillfällighet. Det är ett resultat av politiska beslut, men också ett resultat av en lång kvinnokamp.

Därför behöver världen fler flickor i skolan som bekämpar fördomar. Fler kvinnliga företagsledare och politiker som tar plats. Vi behöver fler kvinnliga presidenter som förebilder.

Det förklarar varför We Effect fokuserar på #jämställdhetseffekten

Ge den här flickan makt att utrota fattigdom. Bli månadsgivare