Mjölkbonden Donah Kibet från Kenya berättar

Donah Kibet. Foto: George Kamau
Donah Kibet. Foto: George Kamau
Mjölkbonden Donah Kibet från Kenya har med stöd av We Effect kunnat öka sin mjölkproduktion och därmed sina inkomster. Nu riskerar hon istället att flera steg tillbaks och hennes dröm att utvecklas som bonde håller på att krossas.

Donah Kibet berättar att hon som bonde kommer drabbas avsevärt om stödet minskar från We Effect.
– Genom stödet från We Effect bedriver mitt kooperativ fältbaserad utbildning. Min kunskap om att ta hand om kor har ökat mjölkproduktionen och därmed ökat min inkomst. Vi har gjort stora framsteg ekonomiskt och socialt på familjenivå, berättar hon.

Donah siktar på att bli en stor mjölkbonde som odlar många grödor. Men om stödet försvinner kommer den drömmen att krossas.
– Mitt hopp står till att våra donatorer inte lämnar oss i mörkret. Våra liv är beroende av stöd från kooperativ som stöds av We Effect som sipprar ner till flera bönder.

Dessutom är omständigheterna för Donah och andra bönder som henne särskilt svåra just nu.
De stigande priser för djurfoder och gödsel gör att de inte har råd att driva produktionen som vanligt. Samtidigt har priset på mjölk sjunkit och klimatförändringarna har också påverkat mjölkproduktionen negativt.
– Jag har tvingats minska min flock med kor och det innebär att gå ett steg bakåt istället för att gå framåt, berättar Donah.