23-årige Tafadzwa Zenasi ser ljust på framtiden

Tafadzwa Zenasi i sin affär. Det han säljer mest av är bröd. Han får leveranser varje dag och köper bröd för 90 cent, som han sedan säljer för 1 dollar.
Tafadzwa Zenasi i sin affär. Det han säljer mest av är bröd. Han får leveranser varje dag och köper bröd för 90 cent, som han sedan säljer för 1 dollar.
Det har varit val i Zimbabwe och alla väntar på, hoppas på, att det ska innebära vändningen för landet, efter nära 40 år av elände under president Robert Mugabe. En av dem som vill våga se framåt är 23-årige Tafadzwa Zenasi. - Nu hoppas jag bara att landets ekonomi ska bli bättre, säger han. Mina kunder måste ha pengar att handla för.

Tafadzwa har sparat och slitit för att bygga upp sin egen lilla affärsrörelse. Han är en av 68 000 zimbabwier, kvinnor och ungdomar, som We Effect stödjer i hållbart entreprenörsskap i Zimbabwe.

Han är uppvuxen på familjens lilla gård i byn Rusike öster om huvudstaden Harare. Han odlar flera olika grödor och föder upp kycklingar. Men han ville något mer än att vara bonde, så för fyra år sedan öppnade han en liten kiosk. Två år senare blev kiosken till en affär.

– Det är mycket hårt jobb. Men jag vill kunna vara oberoende av mina föräldrar, köpa mina egna kläder, och kanske till och med åka på semester.

Stöd av spar- och lånegrupp för att affärsrörelse ska växa

Att det har blivit möjligt beror såklart i första hand på Tafadzwas arbete. Men han har fått stöd av den spar- och lånegrupp som initierats av We Effect. I den sparar han och elva andra tillsammans, för att kunna utvidga sina små affärsrörelser. Genom den har han bland annat fått möjlighet att köpa ett kylskåp – och en liten solcellsanläggning som driver den.

– Jag vill expandera min verksamhet, bli en större affärsman, säger Tafadzwa Zenasi.

Han åker in till Harare ibland för att köpa varor att sälja i affären. Hittills har han varit tvungen att åka buss, så det är inte mycket han har kunnat ta med sig ut på de dåliga vägarna som leder till hans affär.

– När jag har tjänat ihop mer ska jag köpa en liten bil, för att kunna göra större inköp.

Han drömmer om en framtid som stor affärsman, och han är beredd att kämpa för det. Men han är redan stolt över vad han har åstadkommit.

– Det är ovanligt att ha en vanlig mobiltelefon här. Jag har en smartphone, som jag kan använda för att utveckla min affär ännu mer.