I en liten by utanför Salima i östra Malawi bor 52-årige Zakeyo Katema. Han försöker göra det bästa av situationen. Går med högburet huvud genom byn, berättar för alla att han är HIV-smittad och uppmanar alla andra att testa sig och söka vård. Det är ingen enkel sak.
– Det är mitt sätt att ändå försöka göra något bra av situationen, säger han och sjunker ner på en låg bänk, murad i lera, i byns lilla kyrka.
Zakeyo har bestämt sig. Livet går trots allt vidare och det måste finnas någon mening.
– Jag har startat en grupp för HIV-smittade för att vi ska kunna stötta varandra. Vi är 45 medlemmar och träffas två gånger i månaden.
I gruppen lär man sig om vilken diet som är bäst för att kunna hålla smittan i schack, och Zackeyo och ett par av de andra modiga gör också en del uppsökande verksamhet.
– Vi uppmanar ungdomarna att använda kondom, vi säger till alla att de måste testa sig, och till de som är sjuka att de måste fortsätta att ta medicin, även om de känner sig friska. Behandlingen är gratis, det är inte det som är problemet. Det är domen från omgivningen.
Änkor med järn i blodet
Några mil söderut har en grupp som kallar sig för Malo Cluster samlats. De är 23 kvinnor och två män och alla är HIV-smittade.
– Vi har fått lära oss att ta hand om oss själva. Ingen annan vill veta av oss, säger gruppens kassör Alice Nyenje.
Alla de 23 kvinnorna är änkor. Deras män har dött i aids.
– Vi har startat en spara- och låna-grupp, där vi kan göra gemensamma satsningar eller låna pengar till någon medlem som behöver investera i något speciellt. Bankerna är inte att tänka på, de vill inte veta av oss. Och ingen annan vill vara med i vår grupp, de säger att den bara är för människor med aids och att det är farligt att gå nära oss.
De startade gruppen 2007 och har sedan dess utvecklat mycket kunskap. Både i sjukvård för att kunna ta hand om varandra, och i näringslära. Att få en bra kost är viktigt för att kunna hålla den dödliga smittan på armlängds avstånd. Alice Nyenje visar upp moringafrön –”a real nutrition booster”– hibiskus och ockra.
– Och så har vi frukter som är bra för järnvärdet, det är extra viktigt för oss. Kunskaperna i näringslära skulle kunna vara till hjälp för många andra i byn – många barn är undernärda – men stigmat är så stort att Malo Cluster tvingas vara som en egen liten by i byn.
We Effect i Malawi:
We Effect arbetar inte specifikt med HIV-frågor, men ungefär en miljon av Malawis 18 miljoner invånare bär på viruset, så det är en del av vardagen. We Effect stöder både Zakeyos grupp och Malo Cluster med utbildning så att medlemmarna kan klara sig bättre på egen hand. Hälften av alla människor på landsbygden i Malawi lever i fattigdom. Anledningarna är många: Ekonomin är totalt beroende av jordbruk med låg produktivitet, och det är hög befolkningstäthet. Tillgången till finansiella tjänster är låg, liksom rättvis tillgång till mark. Jämställdheten är dålig och många är undernärda i en befolkning som lider av låg utbildningsgrad och hög arbetslöshet. Mycket av detta försöker We Effect, tillsammans med partnerorganisationer, att påverka till det bättre. Fokus är på att förbättra produktiviteten för bondefamiljer med småskalig produktion och att öka jämställdheten, vilket både är en rättighet och ett verktyg för att sätta mer mat på bordet för fler.