”Det är skönt att lämna en plats med så hemska minnen”

Hamida Nantume, projektledare på Kwefako Housing Cooperative Society. Foto: Fredrik Lerneryd.
Hamida Nantume, projektledare på Kwefako Housing Cooperative Society. Foto: Fredrik Lerneryd.
Livet i slummen har ett högt pris. Hamidah Nantume i Uganda betalde det högsta; hon miste sitt barn en natt när grävskoporna rev familjens skjul. Fotografen Fredrik Lerneryd följde Hamidahs bostadskooperativ när de byggde klart sina efterlängtade hus. Här är hennes berättelse:

”Där jag bodde tidigare var inget bra ställe. Det var diken överallt och det fanns många kriminella gatubarn. Jag var alltid orolig att mina barn skulle ta efter deras beteende. En dag fick jag nyheten att vårt kooperativ äntligen hade köpt land. Vi brukade träffas på en speciell plats. Vi var så uppspelta och gick dit och sjöng och firade. Vi var jätteglada över nyheten.

Vid den här tiden, hur mycket du än betalade i hyra till din värd, så brydde han sig inte. ’Kom inte till mig med dina problem’, snäste han. Under natten när traktorerna kom för att demolera husen och rensa området blev alla av med sina få tillhörigheter. Ett av mina barn dog efter att ha träffats av stenblock under en av de nattliga avhysningarna. Det är skönt att lämna en plats med så hemska minnen.

Nu är det helt annorlunda. Vi har vårt eget hus med två sovrum och ett vardagsrum. Vi har ett badrum. Och barnen är säkra. Den gemensamma tomten är stor och barnen kan leka fritt. Innan var det så trångt och de lätt kunde försvinna. Tidigare sov barnen på golvet, bredvid en hink som fungerade som potta. I slummen ville ingen gå ut på natten.

Organisationen SSA* har spelat en jättestor roll i vår framgång. Barnen var så uppspelta när vi skulle flytta hit, de trivs i sin nya skola.”

Berättat av Hamidah Nantume

I Östafrikas storstäder lever 6 av 10 i slummen. Och situationen blir allt värre. Bristen på värdiga bostäder är akut i Kenya, Uganda och Tanzania. Miljontals människor lever under miserabla förhållanden och får sina mänskliga rättigheter kränkta varje dag. Och nya människor strömmar till. År 2030 beräknas en tredjedel av befolkning i regionen leva i städer.

Flera kooperativ i Kampalas slumområden har inspirerats av Kwefako, men klarar inte att köpa mark och bygga hus på egen hand.

* Settlements Alternatives: Uganda Human Settlements Network (SSA:UHSNET)