”Det är skönt att lämna en plats med så hemska minnen”

AV: ANNA KAKULI

Livet i slummen har ett högt pris. Hamidah Nantume i Uganda betalde det högsta; hon miste sitt barn en natt när grävskoporna rev familjens skjul. Fotografen Fredrik Lerneryd följde Hamidahs bostadskooperativ när de byggde klart sina efterlängtade hus. Här är hennes berättelse:

”Där jag bodde tidigare var inget bra ställe. Det var diken överallt och det fanns många kriminella gatubarn. Jag var alltid orolig att mina barn skulle ta efter deras beteende. En dag fick jag nyheten att vårt kooperativ äntligen hade köpt land. Vi brukade träffas på en speciell plats. Vi var så uppspelta och gick dit och sjöng och firade. Vi var jätteglada över nyheten.

Vid den här tiden, hur mycket du än betalade i hyra till din värd, så brydde han sig inte. ‘Kom inte till mig med dina problem’, snäste han. Under natten när traktorerna kom för att demolera husen och rensa området blev alla av med sina få tillhörigheter. Ett av mina barn dog efter att ha träffats av stenblock under en av de nattliga avhysningarna. Det är skönt att lämna en plats med så hemska minnen.

Nu är det helt annorlunda. Vi har vårt eget hus med två sovrum och ett vardagsrum. Vi har ett badrum. Och barnen är säkra. Den gemensamma tomten är stor och barnen kan leka fritt. Innan var det så trångt och de lätt kunde försvinna. Tidigare sov barnen på golvet, bredvid en hink som fungerade som potta. I slummen ville ingen gå ut på natten.

Organisationen SSA* har spelat en jättestor roll i vår framgång. Barnen var så uppspelta när vi skulle flytta hit, de trivs i sin nya skola.”

/Hamidah Nantume

Gör skillnad!
Stöd We Effects arbete i Östra Afrika genom att bli månadsgivare!

 

Stäng X
Betty Nakiberu och Zaitun Namuganza bär sand. För att få ner kostnaderna har kvinnorna i kooperativet hjälpt till med sysslor som inte måste göras av byggnadsarbetare Foto: Fredrik LernerydBetty Nakiberu, ordförande i Kwefako Housing Cooperative Society, räknar pengar under skuggträdet framför kooperativets nya lågkostnadshus. Foto: Fredrik LernerydBetty Nakiberu. En viktig del i projektet har varit att lära sig sköta sin hälsa och kost. Parallellt med att husen vuxit fram har medlemmarnas självförtroende vuxit och de har blivit fysiskt starkare. Foto: Fredrik LernerydSarah Nakibuuka och Zaitun Namuganza hjälper till med att göra klart ytskikten på husen. De har spacklat fogar och putsat golv. Foto: Fredrik Lerneryd.Medlemmarna i bostadskooperativet Kwefako lever med hiv och måste de sköta sin medicinering. Det har blivit mycket lättare sedan de flyttat in i sina nya hus och lever ett tryggare och mer strukturerat liv. Foto: Fredrik Lerneryd.I mitten Henry Kibuuka, sekreterare i kooperativet, flankerad av ordförande Betty Nakiberu och projektledare Hamida Nantume. Foto: Fredrik Lerneryd.

I Östafrikas storstäder lever 6 av 10 i slummen. Och situationen blir allt värre. Bristen på värdiga bostäder är akut i Kenya, Uganda och Tanzania. Miljontals människor lever under miserabla förhållanden och får sina mänskliga rättigheter kränkta varje dag. Och nya människor strömmar till. År 2030 beräknas en tredjedel av befolkning i regionen leva i städer.

Flera kooperativ i Kampalas slumområden har inspirerats av Kwefako, men klarar inte att köpa mark och bygga hus på egen hand. Med ditt bidrag kan vi ge fler bostadskooperativ det stöd de behöver.

* Settlements Alternatives: Uganda Human Settlements Network (SSA:UHSNET)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.