Biodlings-kooperativet i Jenin grundades för fem år sedan av en grupp unga biodlare som ville ta vara på potentialen kring biodling i Palestina. Antalet bikupor beräknades år 2020 till 86 000 kring Västbanken och Gaza, vilket gör landet biodlingstätt.
— Biodling är en växande sektor i Palestina men saknar till stor del kunskap om modern teknik som finns i andra länder. I vårt kooperativ finns experter som kan sprida mer avancerad kunskap ut till regionerna, berättar medlemmen och biodlaren Ahmad Nazzal.
Att gå ihop som kooperativ har haft många fördelar. Tillsammans skyddar de sina rättigheter som biodlare, stärker den lokala ekonomin och minskar på så vis fattigdomen.
Islam Daghlas, är en av de som var med och grundade kooperativet.
— Jag var helt ny inom biodling men kooperativet hjälpte mig att få den erfarenhet som krävdes för att bli den bi-experten jag är idag och det har gett mig en ekonomisk trygghet, berättar han.
Biodlingar som ökar jämställdheten
Kooperativet bidrar också till att få in fler unga och kvinnor på arbetsmarknaden. Att engagera fler kvinnor bidrar till att bryta ner stereotyper vad gäller den här typen av arbete i Palestina.
— Kooperativet integrerar kvinnor i samhället, hennes roll har gått från projektledare i hushållet till att bli en stark medlem i beslutsprocessen, säger Athar Hanaysha, en medlem i kooperativet.
Arbetslösheten bland unga är hög i Palestina men tack vare kooperativet har biodling blivit en syssla som ökar ungt entreprenörskap. En tredjedel av medlemmarna är unga och detta påverkar gruppens riktning. Kreativ nyskapande anda har lett till att biodlarna nu producerar produkter och utrustning som förut bara kunde importeras dyrt från utlandet. Hållbar produktion är en annan aspekt som gruppen arbetar med, genom att exempelvis återvinna bivax.