Entreprenörskap blev Elias väg ur arbetslöshet

Elias Tumwijukye har startat en plantskola i Nyakagyeme i södra Uganda där han försörjer sig på att sälja kaffeplantor. Foto: Astrid Hedman
Elias Tumwijukye har startat en plantskola i Nyakagyeme i södra Uganda där han försörjer sig på att sälja kaffeplantor. Foto: Astrid Hedman
Bland Ugandas mycket unga befolkning är ungdomsarbetslösheten bland den högsta i Afrika. För 28-åriga Elias Tumwijukye var den enda lösningen på problemet att starta och driva ett eget företag. Tack vare stöd från We Effects särskilda ungdomsprojekt i östra Afrika har Elias etablerat en plantskola i Nyakagyeme i södra Uganda där han försörjer sig på att sälja kaffeplantor.

 

Genom projektet har jag utvecklats både som person och företagare.

– Genom projektet har jag utvecklats både som person och företagare. Jag har lärt mig att driva upp kaffeplantor med hög kvalitet, säger Elias och tillägger att projektet gynnar hela hans familj.

Elias har fått utbildning i entreprenörskap och finansiella tjänster, nödvändiga kunskaperna för att starta ett eget företag. Idén att sälja kaffeplantor fick han när han hörde att kaffe är en jordbruksprodukt som ger bra inkomster. Han investerade i en odlingsbädd och gick en kurs i kaffeodling. Han lyckade också certifiera sin plantskola vilket han menar varit en viktig faktor bakom den lyckade etableringen. Och för detta arbete har han fått pris.

Inom ramen för projektet Financial Services and Entrepreneurship for Youth, som motverkar arbetslöshet och fattigdom bland ungdomar i Kenya, Uganda och Tanzania, belönas deltagarna som utvecklat de bästa affärsplanerna med 10 000 kronor. Elias är en av dem.

Men ungdomsarbetslösheten i Uganda fortsätter att vara ett akut problem. För att fler arbetslösa ungdomar i östra Afrika ska få samma möjlighet som Elias behöver vi ditt stöd. Hittills har projektet för unga entreprenörer nått över 15 000 ungdomar i Uganda. Vi siktar på att nå en halv miljon ungdomar. Projektet är finansierat via PostkodLotteriet, men du kan vara med och bidra till vår verksamhet i östra Afrika!