En massajkvinna iklädd traditionell dräkt i rött och grönt poserar framför ett hus i rödbrunt tegel.

Från maktlöshet till mod

Nooloosho Reketai framför huset hon byggt. Det har tre rum och el. Stödet från kvinnogruppen har förändrat livet. Foto: Amunga Eshuchi.
Nooloosho Reketai framför huset hon byggt. Det har tre rum och el. Stödet från kvinnogruppen har förändrat livet. Foto: Amunga Eshuchi.
För Noolosho Reketai har kvinnogruppen varit livsavgörande. Numera har hon egen odling, affärsverksamhet, mod och gemenskap.

Noolosho Reketai bor nära den lilla staden Namanga i norra Tanzania. Länge präglade en känsla av maktlöshet hennes liv. En kvinnas ansvar i massajkulturen är att mätta familjen. Det var svårt utan några pengar. Hon ägnade dagarna åt att laga lerhyddan, hämta vatten och samla ved. Barnen kunde inte gå i skolan.

Livet har verkligen förändrats

Så gick Noolosho med i en kvinnogrupp och fick se en annan värld.

– Vi fick komma till olika platser och se hur andra levde. Sedan fick vi även lära oss ta hand om höns och att odla grönsaker, vilket har varit väldigt värdefullt. När vi sedan inledde smycketillverkningen började vi få små, men viktiga, intäkter som gjort det möjligt för oss att spara ihop pengar att bygga hus för. Livet har verkligen förändrats, berättar hon.

Hon fick lära sig att mod och gemenskap kan försätta berg. För Noolosho har kvinnogruppen varit livsavgörande. I dag bor hon i ett hus som har tre rum. Och i vardagsrummet hänger en riktig glödlampa – kopplad till en solpanel på taket.

Visserligen tog det fem år att bygga, men huset är hennes.

Noolosho vill satsa så att alla får bättre tillgång till vatten. För vissa i gruppen är det fortfarande långt att gå. Därför fortsätter We Effect att stödja Noolosho och hennes medsystrar, kvinnogruppen i Tanzania. Modet och gemenskapen finns redan, men det behövs pengar.

Genom We Effects arbete i Tanzania får kvinnogrupper hjälp med att förbättra sina jordbruk och öka sina skördar, bland annat genom förädling och anpassning till klimatförändringar.