Frukt och grönsaker odlade med kärlek

Det är ingen tvekan om att Engjellushe och Florin Pepa trivs på sin lilla gård utanför Puka i norra Albanien. Paret skrattar ofta och det finns en uppenbar värme mellan de två, något som jordgubbar, druvor, tomater och andra grönsaker verkar få näring ifrån.

– Vi gillar verkligen att arbeta tillsammans. Därför smakar vår frukt och våra grönsaker bättre. De odlas med kärlek, säger Florin med ett leende.

Engjellushe och Florin är medlemmar i We Effects partnerorganisation AgroPuka och de har tre barn. Florin arbetar som lärare och Engjellushe är sjuksköterska. Förutom växthuset har de en småskalig biodling på gården.

Genom Agropuka är Engjellushe också medlem i en kvinnogrupp där hon bland annat fått utbildning i odlingsteknik. Hon och de andra kvinnorna har också fått ett växthus var.
– Genom hårt arbete och vårt nya växthus har vi ökat vår inkomst, säger Engjellushe.

Engjellushe och Florin säljer grödorna i området. Men en stor utmaning är att gårdarna är så spridda, och ligger långt ifrån huvudvägen. Därför diskuterar kvinnorna i gruppen hur de ska kunna sälja det de odlar tillsammans mer strukturerat i framtiden.
– Vi måste jobba tillsammans. Då kan vi göra så mycket mer. Vi har redan visat att vi är starkare som grupp, säger Engjellushe.