När sparandet blir en väg ur fattigdomen

AV: ANNA KAKULI

När 320 kvinnor och män i Kenya trotsar livet i fattigdom och tillsammans sparar ihop 340 000 kronor på ett år, då är det värt att fira! De här kvinnorna i Machakos i Kenya firar sin ”examen”. Under ett års tid har de varit med i ett projekt där de lärt sig tjäna extra pengar för att kunna spara minst 4 kronor i veckan.

– Det har inte varit lätt och jag har varit tuff mot dem, men nu ser vi frukterna av ert stöd, säger Esther Wanza från Machakos Cooperative Union som utbildat grupperna på uppdrag av We Effect.

”Det har inte varit lätt men nu ser vi frukterna av ert stöd”.

De 11 grupperna med sammanlagt 320 medlemmar, främst kvinnor, gick med i projektet med tomma fickor. Tack vare Esther Wanzas utbildning, och hennes fasta men varma hand, har de lyckats spara ihop totalt 340 000 kronor under 2016. Detta i en fattig och torr del av Kenya där det saknas el och vatten och de flesta livnär sig på vad de kan odla under de oregelbundna regnperioderna. I väntan på regnen har grupperna ”pluggat” privatekonomi och sålt höns, tvålar och korgar på de lokala marknaderna för att få in pengar till sitt sparande. Besparingarna har sedan lånats ut mot ränta som har gett intäkter.

Att kvinnorna uppskattar Esther Wanza märks under den glada och uppspelta avslutningsceremonin. Hon får hyllningssånger och tyger. Det delas också ut tre skinande pokaler till de grupper som sparat mest under 2016. Segrare blir gruppen Ikalaa Ukyene. Men alla är vinnare. De uppklädda medlemmarna kommer var och en att ta med sig 2016 års utdelning hem. Dessutom har alla grupper byggt upp en social fond de kan använda vid sjukdom eller dödsfall.

Stäng X
Avslutningsceremoni i Mekilingi Kenya. Gruppen Ikalaa Ukyene firar att de är färdiga med den kurs som lärt dem tjäna och spara pengar tillsammans. Foto: Anna Kakuli. Vem sparade mest? Under den brännande solen i kenyanska Mekilingi står 3 pokaler och väntar på att bli utdelade till de grupper som sparat mest under 2016. Foto: Anna Kakuli.Esther Wanza, från Machakos Cooperative Union, tar emot tacktal och tyger från de 320 kvinnor och män i Machakos, Kenya, som hon utbildat i We Effects spar- och lånemetod. Ett projekt finansierat av Radiohjälpen. Foto: Anna Kakuli.

Den positiva spiralen är i uppåtgående. Pengarna är i rörelse och förhoppningsvis kommer fonderna att växa. Att spara systematiskt, och även kunna låna till en låg ränta, är något de här kvinnorna inte kan göra ensamma men som de lyckats med i grupp. Några av kvinnorna kommer att göra investeringar som ger mer pengar, andra kommer att använda årets besparingar till att förbättra sina enkla hus, investera i sitt jordbruk, skolavgifter, mat och sjukvård. Det handlar om små förbättringar av tuffa livsvillkor. Med rätt stöd, från en person som exempelvis Esther Wanza, kan spargrupperna på sikt växa och bli ekonomiska föreningar.

Gruppen Ikalaa Ukyene tog hem segern som bästa spargrupp vid avslutningsceremonin i Mekilingi Kenya. Under 2016 har de 30 medlemmarna (29 kvinnor, 1 man) sparat totalt 39 000 kronor under ett år.

Genom din gåva kan vi anlita fler som Esther Wanza och bekämpa fattigdom genom att föra människor samman och ge dem kunskap. Ge en gåva till vårt arbete. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.