Guatemalanska familjer har nu tillgång till vatten.

Initiativet Care Economy Initiative "Rainwater Collection System" bidrar till att minska spridningen av Covid-19 och arbetsbelastningen på kvinnor.

Alta Verapaz, Guatemala

I Paraje Nueva Lagunita, i Guatemala, har 35 familjer genomfört projektet Care Economy Initiative ”Rainwater Collection System”. Dessa system installerades i deras hem med målet att bidra till att förbättra deras livskvalitet och minska vårdbelastningen för kvinnor. Detta initiativ bidrar till att ha vatten tillgängligt för att tvätta händerna och minska spridningen av Covid-19.

– I vårt samhälle har vi inte haft dricksvatten på många år, idag är jag glad, för första gången har vi vatten hemma utan att behöva gå nästan fem kilometer för att bära vatten, det var tröttsamt att bära den vikten över långa sträckor. Nu kommer mina döttrar och söner få ett annorlunda liv, berättar Beatriz Pu Chomo, en av kvinnorna som nu har vattenuppsamlingssystemet, genom vilket hon kommer att förbättra sin livskvalitet.

– Vi uppskattar detta stöd som We Effect ger oss, så att vi i pandemin kan hålla våra egna och våra barns händerna rena, säger Dora Cao, en inhemsk kvinna, producent och mor till två barn.

Denna aktivitet utvecklas inom ramen för Awal Q’anil -projektet, som en del av initiativen ”Care Economy” som minskar arbetsbelastningen på kvinnor, genomförda av We Effect i Guatemala, med finansiering från Europeiska unionen.