En ung kvinna tittar in i kameran. I bakgrunden skymtar fler kvinnor.

Charity drömmer om att bli advokat

Charity Makeme har tack vare medlemskap i trädgårdsgruppen kunnat låna pengar till extralektioner i matte. Foto: Annelie Alsbjer.
Charity Makeme har tack vare medlemskap i trädgårdsgruppen kunnat låna pengar till extralektioner i matte. Foto: Annelie Alsbjer.
I de sydöstra delarna av Zimbabwe finns det en grupp kvinnor som hjälps åt för att förbättra sin levnadsstandard. När både naturkatastrofer som torka och en nationell ekonomisk kris står runt hörnet är det livsnödvändigt att gå ihop och samarbeta. Den kooperativa trädgårdsgruppen Zvinodamasimba startades 2006 och är en av flera spar- och lånegrupper som We Effect stödjer i Zimbabwe.

Charity Makeme är 22 år gammal och blev medlem i gruppen för fyra år sedan eftersom hon ville ha hjälp med att betala för extralektioner i matte. Genom att ta ett lån från gruppen lyckades hon förbättra sina betyg vilket ökar hennes chanser att kunna läsa vidare på universitetet.

En investering både för mig och samhället, tycker Charity, då hon gärna vill återvända hem när hon har läst klart:

— Jag vill fortsätta studera så att jag kan hjälpa min hemby.

Jag vill fortsätta studera så att jag kan hjälpa min hemby.

Gruppen Zvinodamasimba odlar sina egna grönsaker som de sedan säljer vidare till lokala handlare. De 26 kvinnliga medlemmarna turas om att sköta om trädgården och den har idag blivit ett viktigt levebröd för det närliggande samhället, särskilt under torrperioderna. Eftersom trädgården går med vinst kan gruppen låna ut pengar till sina medlemmar, så att de i sin tur kan investera pengarna i sina egna verksamheter och aktiviteter.

Kvinnliga bönder som gör mycket

Många av kvinnorna är mångsysslande bönder som sköter om boskap, arbetar med hantverk och har egna trädgårdar hemma. Den kooperativa trädgården blir därför en trygghet för medlemmarna.

Några kvinnor skymtar bakom frodiga gröna växter i förgrunden.
Den kooperativa trädgården går med vinst. Tack vare det kan medlemmarna låna pengar till egna aktiviteter. Foto: Annelie Alsbjer.

Spar- och lånegrupper ger möjligheter

Idag är det svårt att få ett jobb i området där Charity bor. Spar- och lånegrupper som Zvinodamasimba ger Charity och andra unga zimbabwier möjligheten att kunna utbilda sig och hitta en fast inkomst. Tillsammans med de andra kvinnorna i gruppen kan Charity få tips och hjälp med att komma på fler investeringsmöjligheter så att hon kan spara undan pengar till terminsavgifterna.

— Jag drömmer om att bli advokat. Trädgården som gruppen sköter om räcker inte till att betala för mina universitetsstudier. För att gå långt behöver jag mycket mer pengar, berättar Charity.

Vill du ge fler unga kvinnor som Charity Makeme chansen att uppfylla sina drömmar? Ge en gåva till We Effects arbete.