Stöd We Effects arbete att utrota fattigdom med jämställdhet

Jordgubbar istället för pantburkar

Samina Hasani framför familjens jordgubbsodlingar. Foto: Marcus Lundstedt
Samina Hasani framför familjens jordgubbsodlingar. Foto: Marcus Lundstedt
Den romska familjen Hasani samlar inte längre burkar för att klara sin ekonomi. I stället får de inkomster från att odla jordgubbar. Genom We Effect har de fått utbildning och nya möjligheter att utveckla sitt jordbruk.

– Här, smaka! Det är de godaste jordgubbarna i trakten!

Ganimete Hasani håller fram en ask jordgubbar. Det är skördetider, hela familjen hjälps åt på fälten. Många av Balkans romer lever i utsatthet. Låga utbildningsnivåer, systematisk diskriminering och ett utbrett ointresse för romers rättigheter är hinder på vägen mot ekonomisk trygghet.

Ganimete Hasani med sin dotter Samina. Foto: Marcus Lundstedt
Ganimete Hasani med sin dotter Samina. Foto: Marcus Lundstedt

Familjen Hasani bor utanför staden Ferizaj i södra Kosovo. Många romska familjer i regionen äger sin mark men brukar den ineffektivt. Det är vanligt att familjer hyr ut marken till underpriser. Innan familjen Hasani fick kontakt med We Effect var deras jordbruk inte ekonomiskt hållbart.
– Problemet var att vi odlade många olika grödor, men skördarna var opålitliga och mycket förstördes, säger Ganimete Hasani och blickar ut över det som numera är jordgubbsodlingar.

För tre år sedan blev Ganimete och hennes äldsta dotter Elmedina medlemmar i kvinnokooperativet Ditura GJ. Utöver utbildning erbjöd kooperativet även familjen Hasani tillgång till agronomisk expertis. Slutsatsen var att de inte brukade sin mark på ett hållbart sätt. Genom kooperativet fick de hjälp att skifta till jordgubbsodling.
– Jordgubbarna ger större inkomst på marknaden och skördarna är mer stabila. Förut tvingades vi samla metall och pantburkar för att dryga ut ekonomin, det behöver vi inte göra längre.

För familjen Hasani har den ökade kunskapen och inkomsterna inneburit att de inte längre behöver oroa sig för att inte kunna bo kvar. Men för många andra familjer är situationen kritisk. Var med och bidra till We Effects verksamhet på Balkan!

We Effect arbetar i Kosovo, Albanien och Makedonien med att minska den romska minoritetens utsatthet. Genom yrkesutbildningar, studiecirklar och kurser i jordbruksteknik och demokrati vill vi öka romernas delaktighet i samhället och ge dem möjlighet att långsiktigt trygga sin ekonomi.