Kvinnor med rätt att påverka

På We Effects utbildning i lobbying lär sig Jhascara Chumacero Moscoso var de viktiga besluten fattas. Foto: Claudia Belaunde
På We Effects utbildning i lobbying lär sig Jhascara Chumacero Moscoso var de viktiga besluten fattas. Foto: Claudia Belaunde
Kartläggning av makten. Analys av staten. Och hur ofta träffas egentligen kommunalråden? Det är några av punkterna när 27 kvinnor i Bolivia lär sig hur man skapar ett rättvisare samhälle genom politisk påverkan.

– Hur många av er har gjort läxan sen förra träffen?

Salvador Segovia, ansvarig för We Effects lobbyingutbildning i Latinamerika, ställer frågan till de 27 kvinnor och 2 män som befinner sig i rummet. Nästan alla håller upp handen. Genomgången startar. Vad heter alla parlamentsledamöter? Vem är borgmästaren där jag bor? Vad tycker hen i våra frågor?  

Att kunskap är makt är inget nytt. Men för dessa kvinnor, från olika bolivianska urfolk, från olika städer och organisationer, har tillgången till kunskap om hur man påverkar samhället varit väldigt begränsad. Det är kanske därför som engagemanget är så stort.  

Efter en föreläsning om hur staten fungerar får de jobba i grupper. Uppgiften är att lära känna alla regeringens ministrar – och vilka frågor de jobbar med. Tidningsurklipp om de olika ministrarna skickas runt. Rummet fylls av lågmälda, intensiva diskussioner.  

Vi kvinnor måste sluta vara medföljare och åskådare

På fikarasten, som består av bolivianskt coca-te, diskuterar några av kvinnorna vikten av representation. Efter parlamentsvalet 2014 har Bolivia näst högst kvinnorepresentation i världen. Hur stor roll spelar det att det sitter fler kvinnor på maktpositioner? Arminda Escobar säger att det är jätteviktigt, men inte lösningen.
– Vi kvinnor måste sluta vara medföljare och åskådare. Vi måste fråga oss – vad vill vi? säger hon bestämt. 
 

Dag två är det dags att i smågrupper analysera lagar som rör jämställdhet. Cochabamba har som första kommun i Latinamerika stiftat en lag som medger att kommunen har ett ansvar för vård och omsorg av barn och äldre, ett annars ofta obetalt arbete som framför allt kvinnor utför. Flera av We Effects samarbetsorganisationer var drivande i arbetet med lagen.
– Ingen av dessa lagar har fallit ner från himlen, de är en produkt av ert arbete, inleder Salvador.

Men det räcker förstås inte med en instiftad lag, konstaterar alla snart. Den måste följas också. Och en lag utan budget är inte mycket värd.

We Effect arbetar med stöd till bondeorganisationer och kooperativ i Bolivia, så att dessa kan förbättra situationen för sina medlemmar och försvara deras rättigheter. Stöd We Effects arbete genom att ge en gåva.