En äldre kvinna poserar leende framför sitt hus

Nya framtidsutsikter för änkor i Kenya

Kaffebonden Kagendo Pulsner är änka med fem döttrar. Genom utbildning från We Effect har hon lyckats förbättra sin ekonomi, tillsammans med andra änkor. Foto: Anna Kakuli.
Kaffebonden Kagendo Pulsner är änka med fem döttrar. Genom utbildning från We Effect har hon lyckats förbättra sin ekonomi, tillsammans med andra änkor. Foto: Anna Kakuli.
Det är tufft att vara småskalig kaffebonde i Kenya, och ännu tuffare om du är en ensamstående änka. Det vet Kagendo Pulsner som är medlem i Meru Coffee Union, ett av de kaffekooperativ We Effect samarbetar med i Kenya. Kagendo hör till de medlemmar i kooperativet som behöver särskilt stöd. För att förbättra sitt och de fem döttrarnas liv har hon gått med i en av kooperativets änkegrupper.

– När vi fick höra att vårt kaffekooperativ hade anställt en fältsamordnare, med stöd från We Effect, bad vi honom att komma till vår grupp och utbilda oss. Vi lärde oss spara och låna pengar på ett strukturerat sätt. För att bredda våra inkomster skaffade vi mjölkproducerande getter. Vi fick också nya kaffeplantor för att på sikt kunna sälja bättre kaffe. Jag är så tacksam över att vår grupp fick en så duktig instruktör som lärt oss hur vi kan förbättra vår ekonomi, berättar Kagendo Pulsner.

Vi fick också nya kaffeplantor för att på sikt kunna sälja bättre kaffe.

Genom samarbetet med We Effect ökar Meru Coffee Unions småskaliga bönder kaffeskördarna från odlingar på Mount Kenyas sluttningar, trots de negativa effekterna från väderförändringarna. Kooperativet arbetar målmedvetet för att utveckla sitt ledarskap, bokföringen, kaffeproduktionen samt medlemmarnas odlingsmetoder. Medlemmar som liksom Kagendo blivit änkor, eller de som lever med hiv, har fått stöd att bilda grupper där de kan stötta varandra och samtidigt lära sig hur de kan förbättra sina inkomster.

– Vi är starka och redo att arbeta vidare med våra olika investeringar så att vi kan tjäna mer pengar på sikt. När vi bildade gruppen kände vi änkor oss väldigt ensamma. Nu ger vi varandra sällskap och vi känner att vi återfår den kärlek, och det stöd, som försvann när vi miste våra makar, säger Kagendo Pulsner.

We Effect arbetar aktivt för att förbättra levnadsvillkoren för småskaliga kaffebönder samt få de mansdominerade kaffekooperativen att bli mer jämställd. För även om kvinnor odlar och skördar kaffet hamnar fortfarande vinsten i huvudsak hon männen. Med ditt stöd kan vi skynda på jämställdhetsarbetet i de kaffekooperativ vi stöttar. Och lyfta fler kvinnor ur fattigdom. Ge en gåva till vårt arbete.