Vattenbrist och avfolkning – utmaningar i presidentens hemstad

Millicent Gichuhi och Simon Nahason. Foto Mårten Wallendahl
Millicent Gichuhi och Simon Nahason. Foto Mårten Wallendahl
Gatundu är litet samhälle med ca 20.000 invånare i centrala Kenya. Mest känt är platsen som hemort för Kenyas presidentfamilj, Kenyatta. Den största delen av befolkningen i omgivningen lever på jordbruk. Utmaningarna ligger i att behålla ungdomarna som hellre flyttar till stan och att klara vattenbristen efter förra årets omfattande torka.

Stöd böndernas arbete att förbättra odlingsmetoderna och öka inkomsterna för grödorna som odlas – Bli månadsgivare i We Effect idag!

Nederbörden gör ett av de viktigaste jobben. Utan regn – inga skördar. Och det oförutsägbara klimatet är ett gissel för bönderna i Östafrika.
– Vissa år har regnet kommit så olägligt, eller knappt alls. Då blir skörden så dålig att inkomsten blir allt för låg. Vi borde ha möjlighet till konstbevattning, men det kräver stora investeringar som vi inte klarar av själv. Vi behöver fortsatt hjälp, säger Millicent Gichuhi, en av bönderna i byn,

Hon har själv planerat hur jordbruket ska utvecklas. I takt med att hon haft råd, har hon också investerat i nya grödor och mera mark. Det har kooperativets ledning uppmuntrat henne till och paraplyorganisationen FF Spak, som stöds av We Effect, har handlett varje bonde individuellt för att optimera användningen av marken och de resurser som medlemmarna har.

Läget är lämpligt för te, men det är ett tungt jobb att gå – eller närmast klättra – upp och ner för plantagen.. Men arbetet är drygt, jämfört med många av frukt- och grönsaksodlingen. Om du får ge ett enda råd till dina barn, vad vore det?
– Jobba inom kooperativ! Man behöver stöd av varandra. Utan det går det helt enkelt inte, säger Millicent övertygad.
– Vi behöver stöd för att förbättra infrastrukturen – speciellt för vattenförsörjning. Men infrastruktur som vägar och vattenförsörjning måste förbättras för att livet för bönderna ska bli anständigt, anser vännerna Simon Ndungu Nahason och Millicent Wairimu Gichuih.