Växthuset skapar förändring 

Faustina bor i Quetzaltenango på Guatemalas högland. I denna del av landet odlas tomater inte på grund av det kalla vädret under vintermånaderna. När kylan kommer, dör alla grödor. Med stöd av We Effects partnerorganisation AIGMIM byggde Faustina ett växthus för att plantera och odla tomater.

I år kom första tomatskörden och Faustina har redan börjat förbereda sig för den nya rundan. Enligt henne var årets skörd liten eftersom hon fortfarande lär sig. Med den nya erfarenheten och kunskapen hon fått, hoppas hon att skörden fördubblas kommande år. 

Faustina gillar sitt växthus, det betyder mycket för henne. För första gången har hoett eget projekt, där pengarna som genereras är hennes egna. Många är nyfikna på växthuset. Många grannar har kommit förbi och tittat på det, för i den här byn finns inga andra växthus. 

Fördelar med växthus

Att ha ett växthus innebär att Faustina och hennes familj kan ha en mer varierad kost och att de inte längre behöver ta sig till marknaden för att köpa tomater. Genom sin produktion har Faustina kunnat spara pengar och även återinvestera i sin odlingFör ett tag sen blev Faustina sjuk, och tack vare tomatinkomsterna hade hon lite pengar över så att hon kunde besöka doktorn. 

Faustina är stolt över sitt växthus. Hennes plan för framtiden är att bygga ett till växthus för att expandera sin odlinghon skulle vilja odla fler saker, till exempel jalapeño, en produkt som kan säljas lite dyrare på marknaden. 

Faustina Carreto bor i Guatemalas högland, ett område där det är svårt att odla grönsaker pga vinterkylan. Med stöd av We Effects partnerorganisation AIGMIM byggde Faustina ett växthus för att plantera och odla tomater. 

Arbetet med växthusen kommer att utökas via ett EU-projekt som handlar om att öka kvaliteten på produkterna och småproducenters konkurrenskraft.  

PhotographerClaudio Vasquez Bianchi