Julianas framtid är grön

AV: ANNA KAKULI

Familjen Ngeno i västra Kenya planterar träd för att skapa sig ett bättre liv. Tillsammans med 27 andra familjeskogsbrukare har de startat en grupp för att skapa inkomster där det inte finns några jobb. 

Juliana Ngeno, maken Victor och de tre sönerna i skolåldern lever på det familjens jordbruk ger. Här på det kenyanska höglandet är marken bördig och regnen rikliga, men här finns inga jobb och odlingskunskaperna är små.

Så när Juliana och Victor för drygt ett år sedan fick chansen att organisera sig med stöd från We Effect tog de tillsammans med 13 andra tillfället i akt och bildade Junction Bamboo Tree Nursery & Conservation Group. Gruppens affärsidé är att föröka och sälja bambuplantor, eftersom efterfrågan är stor och vinsten bra.

– Vi har planterat storskaligt i plantskolan. Bambu, eukalyptus, cypresser, fruktträd, trädtomatplantor och passionsfrukt. Tanken är att vi ska sälja plantorna och tjäna pengar till gruppen, säger Juliana Ngeno.

”Fördelen med fruktträd är att skördarna återkommer.”

För hennes familj har den enda stadiga inkomsten kommit från familjens tebuskar. Men sedan de gick med i gruppen har de planterat avokadoträd och trädtomater på sin mark.

– Vi räknar med att vi får vår första skörd från de ympade avokadoträden i april nästa år. Fördelen med fruktträd är att skördarna återkommer. En hållbar, långsiktig lösning, påpekar Juliana Ngeno.

– Vi försöker förbättra vårt liv med vad vi har men vi har inte tjänat några pengar ännu. Genom gruppen hoppas vi att i framtiden kunna driva en kommersiell verksamhet som ger oss en inkomst.

Gruppen har långt kvar till en fungerande producentorganisation men fröet de tillsammans sått för en ljusare framtid har börjat gro. Genom att skänka en gåva till We Effect kan du vara med och göra skillnad!

Stäng X
Juliana i sina odlingar. Foto: Amunga EshuchiJuliana Ngeno. Foto: Amunga EshuchiJuliana och Victor Ngeno. Foto: Amunga Eshuchi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.